Impact oorlog Oekraïne op digitale sector

Onze gedachten zijn bij de gebeurtenissen in Oekraïne. In het bijzonder bij alle bedrijven met medewerkers, zakenpartners, klanten of familie en vrienden in Oekraïne. We veroordelen de inval en het geweld van Rusland tegen de Oekraïense bevolking. Als vereniging willen we helpen door mensen met elkaar in contact te brengen, kennis te delen en krachten te bundelen om dingen voor elkaar te krijgen.

Nieuws en initiatieven

Hieronder lees je relevant nieuws voor de digitale sector dat te maken heeft met de oorlog. Ook delen we initiatieven vanuit de sector die Oekraïners verder helpen. Ben je lid van NLdigital en heb je een relevante bijdrage? Stuur dan een e-mail naar communicatie@nldigital.nl.


Dinsdag 16 maart

Let op: Rusland kondigt sancties af Op 6 maart 2022 heeft Rusland sancties afgekondigd, in reactie op de sancties die haar zijn opgelegd door de (met name) Westerse landen. Rusland maakt gebruik van een zwarte lijst van landen. Landen die op die lijst staan (waaronder Nederland) hebben nu te maken met een vergaande sanctie. Het gebruik van octrooien, van octrooihouders uit landen die op de zwarte lijst staan, is toegestaan zonder dat men een gebruiksvergoeding aan de octrooihouder hoeft te betalen. Concreet: als je als bedrijf een octrooi hebt dat geldig is in Rusland, en je afkomstig bent uit een land dat op de zwarte lijst van Rusland staat, is je octrooi in Rusland waardeloos geworden. Je kunt anderen niet meer het gebruik ervan ontzeggen en ook geen compensatie ontvangen. Ben je lid van NLdigital en heb je hier last van? Dan komen wij graag met jou in contact.


Maandag 15 maart

Terugkijken: de cyberimpact van de oorlog. Ondernemers, managers en ICT’ers met zorgen of vragen over de cyberimpact van de oorlog in Oekraïne waren gisteren welkom bij een online informatiesessie van het Digital Trust Center en het Nationaal Cyber Security Centrum.


Vrijdag 11 maart

Marktonderzoeker IDC verwacht dat de oorlog impact gaat hebben op de wereldwijde ICT-uitgaven de komende maanden en jaren. IDC verwacht een flinke daling en een langzaam herstel van de ict-uitgaven in Rusland en Oekraïne. De wereldwijde impact van deze daling lijkt beperkt. Samen zijn de twee landen goed voor slechts 5,5% van alle ict-uitgaven in Europa en 1% wereldwijd. Maar: de waarschijnlijke impact van de crisis op de handel, toeleveringsketens, kapitaalstromen en energieprijzen gaat de wereldeconomie op een bredere schaal beïnvloeden. > Lees welke negatieve gevolgen IDC verwacht voor de ict-markt.


Donderdag 10 maart

Wat is de impact van de sancties op jouw bedrijf? De Europese Unie (EU) heeft een aantal sancties ingesteld tegen Rusland. Hier lees je welke sancties er gelden. Heeft jouw bedrijf ermee te maken? Het Ondernemersloket Sancties Rusland en Belarus van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt je verder.


Woensdag 9 maart

DIGITALEUROPE en 11 ICT-verenigingen uit Midden- en Oost-Europa geven samen verklaring af. Gisteren stuurden zij een brief aan de Europese Raad: “(…) We staan volledig achter de maatregelen die de EU en haar bondgenoten nemen om verder bloedvergieten te voorkomen. Maar sancties zijn niet genoeg. (…) Oekraïne is de afgelopen twee decennia een bloeiende ICT-hub geweest , maar geen enkel land kan alleen op dit soort agressie reageren. Samen met de NAVO kunnen de EU-leiders Oekraïne ondersteunen door onmiddellijke cyberbeveiligingsondersteuning te bieden. (..) De EU moet vandaag ook als een wake-up call gebruiken om ons digitale schild op te bouwen: meer cyberbeveiligingsspecialisten opleiden en fors investeren in onze cyberdefensie. (..) > Lees de complete verklaring

Vasyuk: doe zaken met Oekraïense IT-bedrijven. Gisteren was NLdigital aanwezig bij de Extraordinary DIGITALEUROPE Members Call. Konstantin Vasyuk – directeur van de Oekraïense branchevereniging IT Ukraine – vertelde meer over de situatie in zijn land. Veel Oekraïense IT-bedrijven werken door, omdat medewerkers buiten Oekraïne werken. Hij riep op om zaken te blijven doen of gaan doen met deze bedrijven. Op de website van branchevereniging IT Ukraine vind je een lijst met alle IT-bedrijven in Oekraïne.


Dinsdag 8 maart

VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN blokkeren RT en Sputnik News. Vorige week kondigde de Europese Commissie aan dat deze twee Russische staatsmedia in de hele Europese Unie worden verboden. Twitter en Facebook blokkeerden toen hun accounts voor Europese gebruikers. En als je zoekt op Google krijg je geen resultaten meer van RT of Sputnik News. Voor de internetproviders was het eerst onduidelijk wat ze moesten doen. Inmiddels hebben ze van de ACM een lijst gehad met domeinnamen die ze gaan blokkeren. KPN: “We hebben fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websites. Maar we geven gehoor aan het Europese beluit.” > Lees meer

De kansen van digitale netwerken en techniek. We volgen ook met veel aandacht de manier waarop digitale techniek wordt ingezet tijdens de oorlog. We zien bijvoorbeeld de opkomst van open-source-inlichtingen (OSINT). Zo zet het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat (misschien ken je ze van hun inzet naar waarheidsbevinding over MH17) zich zelfs in voor de verdediging van Oekraïne met haar eigen digitale gecrowdsourcete onderzoek. Maar ook NOS gaat met haar tijd mee en is een nieuw Twitteraccount gestart: @nos_osint. Met hulp van anderen probeert ze het echte nieuws te onderscheiden van fake news.


Maandag 7 maart

Online sessie: de cyberimpact van de oorlog. Ondernemers, managers en ICT’ers met zorgen of vragen over de cyberimpact van de oorlog in Oekraïne zijn van harte welkom bij een online informatiesessie van het Digital Trust Center en het Nationaal Cyber Security Centrum op woensdag 9 maart van 15.00 tot 15.45 uur.

Lidbedrijf KPN ondersteunt Giro555. Giro555 zamelt op dit moment geld in voor Oekraïne. Met jouw gift kunnen de hulporganisaties achter Giro555 en de lokale hulpverleners noodhulp verlenen, zowel in Oekraïne zelf, als in de buurlanden. Lidbedrijf KPN ondersteunt Giro555 door 220 callcenterwerkplekken in te richten om heel veel vrijwilligers te ondersteunen op verschillende plekken in het land. Ook bellen meer dan 200 medewerkers van KPN mee als vrijwilliger vanuit huis. Ook CEO Joost Farwerck deed mee. > Lees meer


Vrijdag 4 maart

#Cloud4Ukraine De Dutch Cloud Community biedt technische assistentie aan de Oekraïense hosting- en cloudindustrie om hen te helpen hun activiteiten voort te zetten tijdens de aanval op hun land. > Lees meer

Wat zijn de consequenties van de oorlog voor jou? De Russisch-Oekraïense oorlog heeft grote gevolgen, ook voor Nederlandse ondernemers. Lees de meest gestelde vragen en antwoorden over de consequenties voor ondernemers op de website van VNO-NCW. > Lees meer


Donderdag 3 maart

NCSC: ‘Zorg dat je digitale weerbaarheid op orde is.’ De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne volgen elkaar snel op, ook op het gebied van digitale dreigingen. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland in de toekomst niet uit. > Lees meer

Sluit je aan bij een van de Nederlandse tech-initiatieven voor Oekraïne. Techleap.nl deelt een overzicht van initiatieven van Nederlandse tech-organisaties en in Nederland gevestigde NGO’s die zich richten op het geven van humanitaire hulp aan de Oekraïense bevolking.


Woensdag 2 maart

Moet je je activiteiten in Rusland stoppen? VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen: “Wat doe je als honderden Russen daardoor hun baan verliezen? Bedrijven voelen zich voor hen verantwoordelijk. Of wat als jouw fabriek belangrijk is voor de voedselvoorziening of de gezondheidszorg? Zo eenvoudig als ‘je moet daar weg’ is het niet.” > Lees meer


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving