22 april 2020

Hoe helpt de digitale sector?

In een crisis van deze omvang is het niet meer dan normaal dat iedereen doet wat hij kan om Nederland er doorheen te helpen. Het zwaartepunt van de crisis ligt natuurlijk in de zorg. Daarnaast moest het onderwijs en het bedrijfsleven zich razendsnel aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid waarin we massaal thuiszitten. Digitale technologie speelt een sleutelrol om mensen verbonden te houden en de maatschappij en economie zoveel mogelijk door te laten draaien.

We zijn ontzettend trots op alle bedrijven uit onze sector die op talloze manieren helpen om dit mogelijk te maken. Het is onmogelijk om een volledig overzicht te geven van alle initiatieven en bedrijven. En de ontwikkelingen gaan zo snel dat sommige informatie inmiddels alweer achterhaald kan zijn. Toch willen we een kleine greep doen uit alle verschillende initiatieven die we de afgelopen weken voorbij zagen komen:

Onderwijs & onderzoek:

Verschillende online onderwijsplatforms bieden gratis diensten aan. Kinderen kunnen met hun schoolaccount toegang krijgen tot educatieve spelletjes (Squla). Er worden online leerplatforms opengesteld voor alle scholen (Junior Einstein). En tools om leerlingen beter te begeleiden en te bereiken worden beschikbaar gesteld (Noordhoff).

IBM biedt meerdere diensten voor een langere periode kosteloos aan. Op het gebied van onderzoek wordt SPSS Statistics tot 15 juni aangeboden. Voor het primair en voortgezet onderwijs stelt IBM educatie, lessen, presentaties en uitleg voor IT-vakken gratis beschikbaar. Verder bieden ze diensten aan voor het snel en efficiënt bestanden uitwisselen en voor het communiceren met videoverbindingen.

Edutrainers biedt gratis e-learning aan voor medewerkers van scholen.

Microsoft startte een onderwijs-helpdesk waar 170 vrijwilligers docenten coachen met het gebruik van Microsoft Teams voor onderwijs op afstand.

Werken en communiceren op afstand

Cisco en IBM werken samen om onderwijs- en zorginstellingen toegang te geven tot Cisco WebEx tooling. Cisco verleent voor een periode kosteloos toegang tot de software. IBM helpt de organisatie met het in gebruik nemen van WebEx.

Bas van der Veldt van AFAS geeft gratis webinars voor ceo’s in crisistijd.

Microsoft helpt scholen, gemeenten en ziekenhuizen met ondersteuning op het gebied van Microsoft Teams en online educatie.

VodafoneZiggo en Samsung bieden samen met het Ouderenfonds een gratis online helpdesk voor ouderen die moeite hebben om digitaal mee te komen. KPN doneert via het Mooiste Contact Fonds laptops en wifi voor kinderen die thuis zitten zonder internet.

T-mobile biedt 20.000 gratis prepaid simkaarten aan voor mensen in de zorg en het onderwijs.

Via NLdigital zijn diverse bedrijven betrokken bij het initiatief #allemaaldigitaal, waar we samen met de overheid en maatschappelijke organisaties laptops en tablets verzamelen voor mensen die digitaal niet mee kunnen doen. Centralpoint, PQR, NEG-ITSolutions en SiSo helpen belangeloos met het veilig leeghalen en updaten van de gebruikte devices. Onder andere Negometrix, ProClass, Nexus Nederland, T-systems, Xerox en D&A hebben devices gedoneerd.

Security:

ESET en Cisco bieden kosteloze VPN-diensten aan voor een langere proefperiode dan gebruikelijk. Hiermee helpen zij veel bedrijven die hun personeel vanuit huis met een veilige verbinding willen laten werken.

KPN en Trend Micro bieden 500.000 gratis virusscanners aan voor thuiswerkers.

Cybercriminelen proberen ook tijdens deze crisis hun slag te slaan doormiddel van het sturen van gijzelsoftware en spam richting ziekenhuizen. Daarom hebben 73 bedrijven, waaronder Ordina, Capgemini, Compumatica en Cisco zich verenigd in de coalitie wijhelpenziekenhuizen.nl. Ze doneren uren om zorginstellingen kosteloos en belangeloos te beschermen tegen digitale aanvallen tijdens deze coronacrisis.

Platforms:

Deliveroo is gestart met het contactloos bezorgen van bestellingen, klanten nemen zelf hun bestelling uit de warmhoud tassen om contact te verminderen. Daarnaast compenseert Deliveroo bezorgers die verplicht in quarantaine moeten of daadwerkelijk ziek zijn en daardoor geen inkomen meer verdienen vanuit een intern fonds.

Facebook werkt hard om correcte informatie over het Coronavirus te verspreiden en nepnieuws tegen te gaan. Via het Informatiecentrum Coronavirus verzamelen ze betrouwbare informatie van onder andere de overheid en het RIVM die bovenaan de timeline van gebruikers kan worden getoond. Whatsapp beperkt de mogelijkheden om virale berichten door te sturen om de verspreiding van nepnieuws te beperken.

Ook Google geeft op haar platforms voorrang aan betrouwbare informatie van de WHO. Google Search en YouTube verwijzen naar informatie van instanties. Daarnaast werken ze hard om misinformatie via YouTube en Google Ads op te sporen en te verwijderen. Tot slot bieden ze gratis advertentiebudget voor de WHO en overheden om betrouwbare informatie over Corona te helpen verspreiden.

Communicatie:

Om bedrijven te ondersteunen biedt Salesforce een aantal gratis diensten aan die bedrijven ondersteunen om in contact te blijven met hun werknemers en klanten.

Frama biedt hun service RMail, aangetekende mail, zonder verdere verplichtingen aan tot 15 mei. Op deze manier kan thuiswerkend personeel zonder problemen aangetekende mails versturen.

Vinden van oplossingen:

Met vele andere mensen die een brede set aan skills bezitten hebben teams van Oracle meegedaan aan hack the crisis. Dit is een online hackathon waar wordt gezocht naar oplossingen voor allerlei verschillende problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis.

SAP helpt in deze tijden met hun expertise en specifieke oplossingen in twee categorieën, het operationeel ondersteunen van kritieke SAP-systemen en de inzet van aanvullende functionaliteit ter ondersteuning van processen in deze crisissituatie, zoals het plannen van patiëntverplaatsing en repatriëring. Ze werken daarvoor samen met onder andere Defensie, veiligheidsregio’s en de zorg.

IBM biedt gratis lite abonnementen voor Watson Studio, om organisaties toegang te geven tot tools voor data science en machine learning.