Gezondheidsraad adviseert over gezondheidsrisico’s 5G

De introductie van nieuwe technologieën gaat vaak gepaard met enthousiasme en grote kansen. Soms leidt het ook tot zorgen over de effecten van nieuwe technologie op de mens, maatschappij en de volksgezondheid. Zo ook bij de introductie van 5G. De Gezondheidsraad presenteerde op 2 september haar advies over de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G. De Gezondheidsraad brengt het advies uit op verzoek van de Tweede Kamer. Zij baseerden zich voor dit advies op actuele wetenschappelijke inzichten.

Uitkomst

In haar advies zet de Gezondheidsraad helder uiteen dat het niet is aangetoond en niet waarschijnlijk is dat blootstelling aan 5G-systemen de gezondheid kan schaden. Ook wordt geconcludeerd dat aanvullend onderzoek gewenst is. NLdigital is blij om te lezen dat er geen reden is om het gebruik van de frequentiebanden 700 MHz en 3,5 GHz te stoppen of beperken. Het belang van 5G voor de Nederlandse economie is groot. Het is een belangrijke bouwsteen voor onze digitaliserende maatschappij en economie. Vooral ook in een tijd waarin de betrouwbaarheid en veiligheid van onze communicatienetwerken belangrijker zijn dan ooit. Onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van nieuwe technologie is cruciaal voor het vertrouwen in de toepassing ervan. We juichen het doen van extra onderzoek dan ook toe.

Oproep

Om het belang hiervan te onderstrepen heeft NLdigital, samen met een aantal andere branches, een brief verstuurd aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en aan betrokken Kamerleden. In deze brief roepen we op om samen van 5G een succes te maken, nu wederom is aangetoond dat het gebruik van 5G-technologie veilig is. Dat kan concreet door gemeenten en burgers proactief te informeren over de uitkomsten van het onderzoek van de Gezondheidsraad en door gemeenten nog beter te ondersteunen bij de uitrol van de nieuwe netwerken.


Deel via:

Het laaste nieuws

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity

Denk mee over een Content Services Platform voor BZK

Op donderdag 29 februari van 13.00 tot 17.00 uur organiseert NLdigital namens het programma Beter Samen Werken voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). 
Samenwerken met de overheid

De sterke positie van onze digitale infrastructuur vraagt om blijvende aandacht

Nederland heeft een digitale infrastructuur waar we trots op mogen zijn. Maar deze toppositie staat ook onder druk. Zo blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.