Gemeenten en internetaanbieders slaan handen ineen voor digitale inclusie

In een samenleving die verder digitaliseert, groeit de kloof tussen degenen die toegang hebben tot digitale technologieën en mensen die daarvan uitgesloten blijven. NLdigital start vandaag samen met Alliantie Digitaal Samenleven, gemeenten, provincie Groningen, KPN, VodafoneZiggo en Freedom Internet een proef om deze groeiende digitale kloof te verkleinen. Met het Digitaal Meedoen Pakket voorzien we financieel kwetsbare huishoudens van internet, een apparaat en begeleiding. De pilot gaat van start in Utrecht en Westerkwartier. Met Amsterdam worden de mogelijkheden voor een pilot verkend.

Digitale kloof

3% van de Nederlandse huishoudens heeft thuis geen vaste internetverbinding, 11% geen goedwerkend apparaat en bijna 23% ervaart uitdagingen om deel te nemen in de digitale wereld. Uit onderzoek blijkt dat er een groter verschil ontstaat tussen mensen die verbonden zijn met digitale technologie en mensen die dit onvoldoende kunnen: de digitale kloof. Om deze kloof te overbruggen, is het doel van de pilot om meer inzicht te krijgen in onderliggende problemen en oplossingen. De pilot zal zich specifiek richten op huishoudens die financieel kwetsbaar zijn en – in het geval van gemeente Utrecht – thuis geen vast internetabonnement hebben. Het Digitaal Meedoen Pakket voorziet de deelnemers van een laptop of tablet, een internetverbinding (tegen aangepast tarief) en ondersteuning in de buurt om vaardigheden te leren.

“Toegang tot internet, apparaten en ondersteuning is van groot belang om verbonden te zijn en mee te kunnen doen in onze samenleving”, zegt Wietske Kamsma, programmamanager van de Alliantie Digitaal Samenleven. “Het verkleinen van de digitale kloof en ervoor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We kunnen hier allemaal aan bijdragen. Met deze pilot onderzoeken we hoe het Digitaal Meedoen Pakket impact heeft op de levens van mensen en het gevoel van mee kunnen blijven doen vergroot.”

Aanpak pilot

De aanpak van de pilot verschilt per gemeente. Westerkwartier test het pakket op wijkniveau, terwijl Utrecht kiest voor een bredere werving via verschillende maatschappelijke organisaties. Het Centrum voor Digitale Inclusie van de Universiteit Twente zal de effecten en resultaten van de verschillende aanpakken monitoren en duiden. De deelnemende gemeenten nodigen met elkaar in totaal 250 huishoudens uit om mee te doen op basis van hun eigen lokale minimaregelingen.

Elske Lagard, 75 jaar, neemt deel aan de pilot in de gemeente Utrecht. “Ik ben altijd bang geweest om fouten te maken online en twijfel vaak over wat ik met binnenkomende berichten moet. Ik ben nu afhankelijk van mijn dochter, vooral als het gaat om zaken als telebankieren of het inwisselen van een cadeaubon. Maar ik geloof dat je nooit te oud bent om te leren. Met dit Digitaal Meedoen Pakket hoop ik over een jaar meer zelfvertrouwen en behendigheid te hebben, zodat ik zelfstandig kan deelnemen aan de digitale samenleving.”

Pilot gestart, en dan?

Na de start van de pilot worden ook andere gemeenten en bedrijven uit de telecomsector uitgenodigd om zich bij dit initiatief aan te sluiten. De pilot loopt een jaar lang. Daarna evalueren alle deelnemende partijen de pilot. Er wordt dan gekeken of het Digitaal Meedoen Pakket inderdaad de toegang tot de digitale wereld vergroot en wat nodig is om het uit te breiden naar meerdere gemeenten.


Deel via:

Joost Vente

Public policy manager
Neem contact op met
Joost Vente

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity