Earth Overshoot Day – Wat doet de ICT-sector eraan?

Grote kans dat je het vandaag in het nieuws tegenkomt: het is Earth Overshoot Day. Vandaag hebben we wereldwijd meer van de natuur gebruikt dan ze in één jaar kan herstellen. Ieder jaar valt deze dag vroeger in het jaar en sowieso valt de dag in het Westen nóg vroeger. Wat doen we hier als Nederland ICT aan namens de digitale sector?

Inzetten op een circulaire economie

Samen met andere sectoren zetten wij ons in om in 2019 65% van de afgedankte elektrische en elektronische apparaten te recyclen. Na 2019 willen we dit percentage nog verder verhogen, zodat we uiteindelijk in een circulaire economie terecht komen. Alle reeds gewonnen grondstoffen worden dan keer op keer hergebruikt, waardoor we de aarde minder belasten.

Als ICT-sector voldoen we al aan de wettelijke richtlijn; in 2018 hebben we maar liefst 12.100 ton CO2-uitstoot vermeden door recycling van ICT-apparatuur. Uiteraard blijven wij ons inzetten voor méér recycling. Dat doen we onder andere in samenwerking met Wecycle. Zo start er in oktober een campagne om consumenten te overtuigen meer apparaten – en dan met name mobiele telefoons – in te leveren.

Input leveren voor aan klimaatakkoord

De link tussen de circulaire agenda en de klimaatagenda wordt steeds relevanter; in het KlimaatAkkoord is opgenomen dat 10 productcategorieën in 2023 circulair zijn, waaronder ICT. Toen het kabinet eind vorig jaar het ontwerp klimaatakkoord presenteerde, gaven wij aan dat digitale technologie een belangrijke rol zou moeten spelen bij de uitvoering van al deze maatregelen om de energietransitie te versnellen. Inmiddels heeft het kabinet het voorstel KlimaatAkkoord aangeboden aan de Tweede Kamer. Ten opzichte van het ontwerp van eind vorig jaar is vooral bijgestuurd op de haalbaarheid en betaalbaarheid, op basis waarvan de vijf tafels zijn aangepast. Overigens benoemt de overheid haar voorbeeldrol om een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben. Bij deze klimaatneutrale inkoop van producten en diensten hoort uiteraard ook ICT.

Verduurzaming van en door ICT

Digitale oplossingen kunnen ervoor zorgen dat we efficiënter om kunnen gaan met de beschikbare resources. Dit heeft invloed op alle sectoren en op alle consumenten. Uiteraard zijn we als sector ook continu op zoek naar duurzamere manieren om onze sector draaiend te houden. We maken zoveel mogelijk gebruik van groene energie. Onlangs hebben we de campagne “Wattjemoetweten” ondersteund, waarbij we onze achterban opriepen om inzichtelijk te maken welke energiebesparende maatregelen zij nemen. Deze informatieplicht Energiebesparing is per 1 juli actief, en op die datum hadden ruim 20.000 bedrijven zich gemeld. Heb je als organisatie nog niet doorgegeven welke maatregelen je neemt, doe dit dan alsnog.


Deel via:

Het laaste nieuws

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity

Denk mee over een Content Services Platform voor BZK

Op donderdag 29 februari van 13.00 tot 17.00 uur organiseert NLdigital namens het programma Beter Samen Werken voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). 
Samenwerken met de overheid

De sterke positie van onze digitale infrastructuur vraagt om blijvende aandacht

Nederland heeft een digitale infrastructuur waar we trots op mogen zijn. Maar deze toppositie staat ook onder druk. Zo blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.