24 januari 2020

Deel jouw ervaringen met de GIBIT

SAMENWERKING MET DE OVERHEID

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat haar Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) vernieuwen. We horen regelmatig van IT-bedrijven die gemeenten als klant hebben dat de huidige voorwaarden verre van ideaal zijn. Bedrijven hebben veel moeite met de voorwaarden. NLdigital heeft daarom met de VNG afgesproken dat we namens de sector onze input geven voor de nieuwe voorwaarden. Daarvoor horen we graag wat voor jou de belangrijkste knelpunten zijn.

Eerdere knelpunten

Bij een eerdere vernieuwing van de GIBIT in 2016 hebben we al diverse knelpunten aangekaart via een open consultatie. Zo vonden we de risicoverdeling in de inkoopvoorwaarden dte eenzijdig en de voorwaarden zelf onvoldoende flexibel. Helaas heeft de VNG hier toen niets mee gedaan. Deze punten staan nog steeds en nemen we vanzelfsprekend mee in de nieuwe consultatie. Hierbij willen we graag met de VNG om tafel om inhoudelijk de pijnpunten uit de GIBIT toe te lichten en bespreken.

Voor een compleet beeld van knelpunten zijn we benieuwd waar onze leden in de praktijk tegenaan lopen. Je kunt jouw ervaringen met de GIBIT tot 1 februari met ons delen via dirkvanroode@nldigital.nl.

Terugkoppeling VNG

We hebben met de VNG afgesproken dat ze na de deadline een toelichting geven op de nieuwe GIBIT en laten weten wat ze met de input uit de sector hebben gedaan. Daarnaast valt er nog veel te winnen bij de toepassing van de voorwaarden door gemeenten in de praktijk. Zo geeft de VNG aan dat de GIBIT een menukaart is voor op maat gemaakte voorwaarden, maar zien we in de praktijk dat gemeenten alles één op één overnemen.