De (A)Invloed van de Avg op AI

Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie, AI) biedt kansen voor het oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken. Maar AI-toepassingen brengen ook juridische en ethische vraagstukken met zich mee. Over haar voornemen tot toezicht op de juridische vraagstukken heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich recent uitgelaten; let bij het testen van AI op de Avg. In dit artikel een aantal tips om je te helpen navigeren. 

Wat is er gebeurd?

Twee weken geleden gaf de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een waarschuwing. Dit gebeurde tijdens de online conferentie Nederland Digitaal. Er wordt massaal getest met AI, zonder dat door organisaties op de Avg wordt gelet. De AP wijst erop dat de Avg hierbij wel een rol speelt en men bij het testen van AI de rol van de Avg niet uit het oog mag verliezen. Het is voor veel organisaties niet duidelijk welke eisen de Avg op dit gebied aan ze stelt.

Wat nu?

AI wordt massaal ingezet voor productontwikkeling. Profilering is daarbij een belangrijke AI-toepassing. Dit is ook één van de speerpunten waar de AP volgens haar ‘Focus 2020 – 2023’ op zal letten. Als je organisatie zich hiermee bezighoudt, weet dan dat je onder de aandacht bent van de AP. Om je enigszins te helpen navigeren door de Avg, geven we hieronder een overzicht van de meest relevante bepalingen en plichten uit de Avg op het gebied van AI. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met een van onze juristen.

ArtikelToelichtingBelang
4.Definities zijn van belang om te zien wat een ‘verwerking’ en wat ‘toestemming’ inhoudt.Definities/toestemming
5.Er zijn zes beginselen waar (met name) de verwerkingsverantwoordelijke verantwoordelijk voor is.Beginselen
6/9.Met name de leden 1 (sub a, b, e en f) en 4 van artikel 6 zijn van belang.Grondslagen
13/14.Weet wanneer en hoe je betrokkenen moet informeren.Informatieplichten
15/17/19/21.Zorg dat betrokkenen hun rechten kunnen uitoefenen.Rechten van betrokkenen
22.Weet wanneer men onderwerp kan zijn van geautomatiseerde besluitvorming en wanneer niet.Automatische besluitvorming
24/25.Zorg voor een ‘risk based approach’ en voldoende technische en organisatorische maatregelen.Privacy by Design/Privacy by Default
35/36.Een DPIA is in het geval van AI-toepassingen vaak verplicht.Data Protection Impact Assessment (DPIA)
40 t/m 43.Voldoen aan een gedragscode kan je helpen bij het aantonen van naleving van de Avg.Gedragscodes en certificering

Hoe helpt NLdigital jouw organisatie?

We houden de ontwikkelingen rondom AI en de eventuele handhaving scherp in de gaten. We zijn aangesloten bij een Europees overlegorgaan om de ontwikkelingen in de breedte voor jouw organisatie in de gaten te houden. We kunnen jouw organisatie helpen om te voldoen aan de eisen die de Avg stelt aan gebruik van AI, of je voorzien van breder Avg-advies.


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving