Column Lotte de Bruijn: ‘Soevereiniteit’

De Coronacrisis heeft vele onverwachte gevolgen. Zo raakten wereldwijde supply-chains verstoord en zagen we ineens hoe afhankelijk we zijn van andere landen. En door het massale thuiswerken, thuisonderwijs en winkelen op afstand hebben we gemerkt hoe afhankelijk we zijn van digitale technologie. Hierdoor staat het onderwerp digitale soevereiniteit ineens hoog op de agenda. Steeds meer mensen vragen zich af: hebben we nog wel voldoende controle over de digitale economie?

Een super relevante vraag natuurlijk. Ik denk dat streven naar echte soevereiniteit op zijn minst wat naïef is. Nederland is politiek en economisch al sterk verweven met onze buurlanden en Europa. We kunnen ons niet onttrekken aan wat er in China en de Verenigde Staten gebeurt. Soevereiniteit klinkt alsof we ons terug willen trekken achter de dijken. En dat is niet alleen onhaalbaar, maar ook onwenselijk.

Bovendien merk ik een gekke paradox in de discussies over digitale soevereiniteit. Zeker in de politiek. Kort door de bocht is de boodschap: we willen niet meer mee in het kielzog van buitenlandse bedrijven, maar onze eigen koers bepalen. Het gaat daarbij heel erg om het zelf willen doen, maar nauwelijks over het zelf kúnnen doen. Ik mis echt de visie op dit vlak. Hoe gaan we onze eigen boot besturen? Wie en wat hebben we daarvoor nodig? En wat wordt de koers? We hebben weinig aan soevereiniteit als we vervolgens stuurloos ronddobberen.

Ik spreek dus liever van digitale volwassenheid. Dat gaat uit van onze eigen kracht. Volwassenheid betekent een visie op digitalisering en het vermogen om die zelfstandig waar te maken. Dat vraagt om een overheid die een sterk wettelijk kader schept, een digitale sector die in staat is om zelf te innoveren én een maatschappij die voorbereid is op de toekomst.

Zo kan ik digitale volwassenheid niet los zien van digitale vaardigheden. Nederland presteert internationaal gezien nog steeds onder de maat als het gaat om tech-talent, studenten die kiezen voor bèta en diversiteit in tech. Elk jaar komen honderdduizenden jongvolwassenen van school die te weinig kennis hebben van wat tech echt is en wat je er mee kunt. Als we digitaal onafhankelijk willen zijn, dan moeten we onze toekomstige werknemers trainen in het gebruiken van technologie als gereedschap om hun doelen te bereiken. Ik vind dat het nieuwe kabinet hier veel meer vaart mee moet maken.

Digitale volwassenheid komt ook van onderop. Laten we flink investeren in een maatschappij die weerbaar is tegen cybercrime en nepnieuws. Die in staat is digitalisering te benutten voor hoognodige innovatie in de zorg, landbouw en energievoorziening. En die de kennis en vaardigheden heeft om te zorgen dat de volgende generatie aan innovatieve techbedrijven uit Nederland komt. Alleen dan zijn we onze eigen boot echt aan het besturen.

Deze column verscheen in mei 2021 in ICT Magazine.


Deel via:

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity