Column Lotte de Bruijn: ‘Snorfiets’

In Amsterdam mogen snorfietsers sinds 8 april niet meer op het fietspad, maar moeten ze op de rijbaan. Klinkt als een onschuldige maatregel, maar de halve stad is in rep en roer. Fietsers zijn blij dat ze niet meer hoeven te vrezen voor snelheidsduivels op opgevoerde scooters. Snorfietsers zijn boos omdat ze zich niet veilig voelen tussen de auto’s. De kern van de discussie: is het middel niet erger dan de kwaal?

De strijd om de Amsterdamse fietspaden doet me erg denken aan recente debatten over nieuwe regels voor het digitale domein. In beide gevallen proberen beleidsmakers grip te krijgen op een snel veranderend ecosysteem. In het Amsterdamse verkeer is het aantal snorfietsen sterk toegenomen. En dan heb je nog de e-bikes, riksja’s, Segways, Cantas, Biros en bierfietsen. In die complexe situatie gebeuren er soms ongelukken. Ook in de digitale wereld gaat het razendsnel. Informatie kan makkelijker gedeeld worden dan ooit. Influencers, extremisten, gamers, trollen, politici en brave burgers communiceren met elkaar in een jungle aan platforms en diensten. En ook dan gebeuren er soms ongelukken. Het is verleidelijk om te denken dat dit komt door een gebrek aan regels. Maar vaak ligt het ingewikkelder dan dat. Snorfietsers mogen niet harder dan 25 kilometer per uur. Het probleem is dat ze die regel massaal overtreden, waardoor het voor andere gebruikers van het fietspad onveiliger wordt. Al helemaal omdat mensen ook door rood rijden, geen richting aangeven, of zitten te appen in het verkeer. Ook online zijn er gewoon wetten waar je je aan moet houden. Het is verboden terroristische inhoud te delen, of mensen te bedreigen. Je mag niet zomaar films of muziek delen waar auteursrecht op rust. Maar ook hier houdt lang niet iedereen zich aan de regels.

Er zijn verkeersdeskundigen die daarom zeggen dat de nieuwe snorfietsregels het probleem alleen maar zullen verplaatsen. Het fietspad wordt veiliger, maar de rijbaan juist niet. Sneu voor alle snorfietsers die zich altijd netjes aan de regels hielden. Hoe het werkelijk zit durf ik niet te zeggen, maar ik herken het principe. Binnen de EU wordt de laatste tijd veel gesproken over nieuwe regels rond platforms, auteursrecht en ongewenste content. En ook deze regels dreigen het probleem vooral te verplaatsen.

In tegenstelling tot het fysieke verkeer zijn er online namelijk hosters, providers en platforms die kunnen worden gedwongen het gedrag van hun gebruikers te monitoren en te reguleren. Zij worden van doorgeefluik ineens verkeersregelaar. Daar zit een flinke perverse prikkel in, want bedrijven zullen het zekere voor het onzekere nemen en eerder te streng dan te soepel handhaven. En zo belandt de goedbedoelende internetter in hetzelfde schuitje als de brave snorfietser. Slachtoffer van het middel, maar geen onderdeel van de kwaal.

Deze column verscheen eind april in ICT Magazine


Deel via:

Het laaste nieuws

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity

Denk mee over een Content Services Platform voor BZK

Op donderdag 29 februari van 13.00 tot 17.00 uur organiseert NLdigital namens het programma Beter Samen Werken voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). 
Samenwerken met de overheid

De sterke positie van onze digitale infrastructuur vraagt om blijvende aandacht

Nederland heeft een digitale infrastructuur waar we trots op mogen zijn. Maar deze toppositie staat ook onder druk. Zo blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.