18 juli 2019

Column Lotte de Bruijn: ‘Rijtjeskasteel’

Amsterdam is een mooie stad om in te wonen. Dus toen ik vorig jaar besloot te verhuizen, stond voor mij direct vast dat mijn zoektocht binnen de stad zou plaatsvinden. Ik opende Funda, stelde een zoekopdracht in op gebied, budget en andere wensen, en begon met scrollen. Op zoek naar het huis van mijn dromen. Ideaal, zo’n app.

Funda was ook blij met mij. Want terwijl ik een kijkje nam in het thuis van andere Amsterdammers, analyseerde de app mijn zoekgedrag. En dan niet alleen om hun services te verbeteren, maar om te komen tot een primeur: het eerste huis ontwerpen op basis van data! Analisten ontdekten dat we massaal zoeken op villa’s en kastelen, maar uiteindelijk rijtjeshuizen kopen. De oplossing voor deze mismatch is even logisch als verrassend: het rijtjeskasteel.

Dit is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van hoe digitale ontwikkelingen onze levens beter en fijner kunnen maken. Deze bigdatawoning is namelijk een eerste stap naar een vraaggestuurde woningmarkt, waar niet langer de aanbieders maar consumenten centraal staan. En het mooie is dat de verandering daar niet ophoudt.

Je kunt het vergelijken met de komst van wolven in Yellowstone Park. Na een afwezigheid van zeventig jaar werd in 1995 een kleine groep wolven losgelaten. In de jaren daarop gebeurde iets onverwachts en moois: het hele ecosysteem van het park ging op zoek naar een nieuwe en betere balans.

Herten zochten schuilplekken voor de wolven en graasden daardoor op minder plekken. Bomen groeiden hoger, waardoor meer vogels en bevers kwamen. De bevers bouwden dammen en boden daarmee weer ruimte voor vele andere diersoorten. Maar het meest fascinerende was wel dat zelfs de rivieren op een andere manier zijn gaan stromen. De grotere bomen hielden de grond namelijk beter vast, waardoor er tijdens regenbuien minder modderstromen waren. Daardoor traden rivieren minder vaak buiten hun bedding en werd de waterstroom krachtiger.

Zo kijk ik ook naar de digitale sector. We zijn samen één groot ecosysteem, waarin iedereen elkaar nodig heeft en verder helpt. Waarin we voortbouwen op elkaars infrastructuur, hardware en software. Waarin we producten en diensten leveren die andere bedrijven helpen om te digitaliseren. En waarin een dappere data-analist met een goed idee impact kan hebben op de totale woningmarkt in een gemeente, provincie, land en uiteindelijk zelfs de wereld.

Het rijtjeskasteel gaat daadwerkelijk gebouwd worden, de locatie is nog onbekend. Een mooie kans voor de gemeentes in Nederland. Want de gemeente die het aandurft om mee te werken aan deze primeur is de volgende stap in de keten van verandering. Wat gaat vervolgens veranderen? Hoe gaan de spreekwoordelijke rivieren uiteindelijk stromen? Ik kan niet wachten om het te gaan ervaren. Dus gemeente Amsterdam: ben dapper en bouw dat rijtjeskasteel.

Deze column is in juli 2019 verschenen in ChannelConnect