Column Lotte de Bruijn: ‘Rijtjeskasteel’

Amsterdam is een mooie stad om in te wonen. Dus toen ik vorig jaar besloot te verhuizen, stond voor mij direct vast dat mijn zoektocht binnen de stad zou plaatsvinden. Ik opende Funda, stelde een zoekopdracht in op gebied, budget en andere wensen, en begon met scrollen. Op zoek naar het huis van mijn dromen. Ideaal, zo’n app.

Funda was ook blij met mij. Want terwijl ik een kijkje nam in het thuis van andere Amsterdammers, analyseerde de app mijn zoekgedrag. En dan niet alleen om hun services te verbeteren, maar om te komen tot een primeur: het eerste huis ontwerpen op basis van data! Analisten ontdekten dat we massaal zoeken op villa’s en kastelen, maar uiteindelijk rijtjeshuizen kopen. De oplossing voor deze mismatch is even logisch als verrassend: het rijtjeskasteel.

Dit is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van hoe digitale ontwikkelingen onze levens beter en fijner kunnen maken. Deze bigdatawoning is namelijk een eerste stap naar een vraaggestuurde woningmarkt, waar niet langer de aanbieders maar consumenten centraal staan. En het mooie is dat de verandering daar niet ophoudt.

Je kunt het vergelijken met de komst van wolven in Yellowstone Park. Na een afwezigheid van zeventig jaar werd in 1995 een kleine groep wolven losgelaten. In de jaren daarop gebeurde iets onverwachts en moois: het hele ecosysteem van het park ging op zoek naar een nieuwe en betere balans.

Herten zochten schuilplekken voor de wolven en graasden daardoor op minder plekken. Bomen groeiden hoger, waardoor meer vogels en bevers kwamen. De bevers bouwden dammen en boden daarmee weer ruimte voor vele andere diersoorten. Maar het meest fascinerende was wel dat zelfs de rivieren op een andere manier zijn gaan stromen. De grotere bomen hielden de grond namelijk beter vast, waardoor er tijdens regenbuien minder modderstromen waren. Daardoor traden rivieren minder vaak buiten hun bedding en werd de waterstroom krachtiger.

Zo kijk ik ook naar de digitale sector. We zijn samen één groot ecosysteem, waarin iedereen elkaar nodig heeft en verder helpt. Waarin we voortbouwen op elkaars infrastructuur, hardware en software. Waarin we producten en diensten leveren die andere bedrijven helpen om te digitaliseren. En waarin een dappere data-analist met een goed idee impact kan hebben op de totale woningmarkt in een gemeente, provincie, land en uiteindelijk zelfs de wereld.

Het rijtjeskasteel gaat daadwerkelijk gebouwd worden, de locatie is nog onbekend. Een mooie kans voor de gemeentes in Nederland. Want de gemeente die het aandurft om mee te werken aan deze primeur is de volgende stap in de keten van verandering. Wat gaat vervolgens veranderen? Hoe gaan de spreekwoordelijke rivieren uiteindelijk stromen? Ik kan niet wachten om het te gaan ervaren. Dus gemeente Amsterdam: ben dapper en bouw dat rijtjeskasteel.

Deze column is in juli 2019 verschenen in ChannelConnect


Deel via:

Het laaste nieuws

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity

Denk mee over een Content Services Platform voor BZK

Op donderdag 29 februari van 13.00 tot 17.00 uur organiseert NLdigital namens het programma Beter Samen Werken voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). 
Samenwerken met de overheid

De sterke positie van onze digitale infrastructuur vraagt om blijvende aandacht

Nederland heeft een digitale infrastructuur waar we trots op mogen zijn. Maar deze toppositie staat ook onder druk. Zo blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.