Zo ga je weer duurzaam naar kantoor

DUURZAAMHEID
Duurzaam kantoor

Veel sneller dan veel mensen dachten is vorige week het thuiswerkadvies vervallen. Als je anderhalve meter afstand kan houden, mag je weer met collega’s naar kantoor. Hoe gaat jouw bedrijf dit aanpakken? Houd je rekening met de positieve invloed van thuiswerken op het milieu? Ga je het kantoor anders gebruiken? Al vóór de coronasituatie voerde lidbedrijf Microsoft het thuiswerken in. In 2019 sloot zij negen maanden de kantoordeuren als sociaal experiment. Laat je inspireren door de ervaringen van Microsoft.

Het kantoor als ontmoetingsplek

Rob Elsinga, National Technology Officer bij Microsoft: “We organiseerden het thuiswerkexperiment met het idee: we gaan het kantoor op een hele andere manier inrichten.” Dit is gelukt. Twee derde van het pand is nu bedoeld om samen met klanten en partners te doen aan co-creatie. In het overige deel kunnen medewerkers werken. Rob: “Ons pand is een ontmoetingsplek geworden. Dus niet iets waar je elke dag naartoe gaat. Hier zijn we blij mee, want de meeste, duurzame impact maken wij door thuis te werken.”

Een slim gebouw

Microsoft heeft haar kantoorpand ook duurzamer gemaakt. Onder andere door te kijken welke ruimtes er wel en niet gebruikt worden. Rob: “We kennen allemaal het probleem dat een afdeling een heel jaar een vergaderruimte reserveert voor een wekelijkse meeting. En vervolgens zegt ze niet af als ze de ruimte een of meer weken niet gebruikt. Dit betekent dat collega’s niet weten dat de ruimte beschikbaar is én dat het licht en de verwarming aan blijven staan.” Het pand van Microsoft hangt nu vol met bewegingssensoren die laten zien welke ruimtes wel en niet worden gebruikt. Rob: “We hebben echt een slim gebouw gemaakt.” Al hun slimme gebouwen samen hebben Microsoft geholpen om 20% van de energieconsumptie te besparen.

Artificial Intelligence

Niet iedereen zal straks elke dag naar kantoor gaan. De kans is groot dat het aantal medewerkers op kantoor met de dag wisselt. Het wordt dus een uitdaging om voor genoeg eten te zorgen, zonder veel te verspillen. Microsoft heeft hiervoor samen met hun cateraar een AI-model ontwikkeld. Rob: “We konden het afval uit ons bedrijfsrestaurant significant met tonnen verminderen door met AI te kijken naar verschillende invalshoeken zoals het aantal afspraken op kantoor, de dag in de week, de files en het weer.” Het resultaat levert dubbel voordeel op. Enerzijds kon Microsoft bewust het afval verminderen. Anderzijds werd het voor heel veel medewerkers ineens heel duidelijk hoe je AI kunt gebruiken in een simpel scenario als stappen maken met duurzaamheid.

Tip: betrek je medewerkers

Als je duurzaamheid op de werkvloer wilt stimuleren, heb je een cultuuromslag nodig. Een belangrijke tip die Rob hiervoor geeft is: betrek je medewerkers. Rob: “Wij hebben dit gedaan door een community op te richten rondom duurzaamheid. Zo laten we collega’s meedenken over hoe we dingen doen. We betrekken ze bijvoorbeeld in HR-projecten over mobiliteit. Of in de discussie hoe we post-Covid weer naar kantoor toe gaan. Maar ook op technisch vlak. We denken bijvoorbeeld met een aantal techniektalenten na over hoe we software efficiënter kunnen maken zodat die meer rekening houdt met het klimaat.”

Tip: meten is weten

Een tweede tip van Rob is: meet wat je aan het doen bent. Rob: “Want als je voorgang wilt maken, moet je meten waar je nu staat en waar je naartoe wilt.” Bij Microsoft doen ze dat op een Agile-manier in sprints. Ze hebben een langetermijnvisie op het gebied van CO2, water en biodiversiteit. Rob: “We maken voortgang door elke drie maanden in teams te werken aan concrete stappen (sprints) en deze te evalueren.”

Over Microsoft

Microsoft is dit jaar 29 jaar lid van NLdigital. Wil je meer weten over de diensten of producten en contact opnemen? Bekijk dan hun showcasepagina.

Naar showcasepagina

Meer lezen

Wil je meer weten over de duurzaamheidsinitiatieven van Microsoft? Lees dan deze uitgebreide blog van Rob: Samen duurzaamheidsdoelen bereiken. Bekijk deze video met Microsoft’s commitment to sustainability of lees het Microsoft duurzaamheidsrapport over 2020: Een jaar later: het traject naar CO2-verwijdering. De voortgang van ons baanbrekende klimaatproject. Je kan ook een e-mail sturen naar Rob.Elsinga@microsoft.com.

Dit artikel is geplaatst op 2 juli 2021.