Je werknemers monitoren: mag dat?

Technologisch gezien kan je je medewerkers goed monitoren. Maar, mag het ook juridisch gezien? Onze jurist Henk Bethlehem praat je bij.

Wat doe je als allereerst?

Als je erover denkt je werknemers te monitoren, stel jezelf dan allereerst de vraag: waarom en met welk doel wil ik mijn personeel monitoren? Maak hierna een afweging tussen de privacy van je personeel en het bedrijfsbelang dat je met de controle wilt dienen. Welk belang weegt in dit geval zwaarder? Is controle echt noodzakelijk?

Belangrijk: stel dat het juridisch mag, maak dan ook een ethische afweging. Denk erover na of je het echt wilt. Of dat je het belangrijker vindt dat je personeel onbespied blijft.

Hoe beslis je welk belang zwaarder weegt?

Als je werknemers wilt monitoren, moet het bedrijfsbelang dus belangrijker zijn dan de privacy van je personeel. Oftewel: je moet een gerechtvaardigd belang hebben. Je moet ook kunnen uitleggen waarom het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan de belangen van jouw werknemers. Waarom is het monitoren van je werknemers noodzakelijk? Je kan bijvoorbeeld ook doelen voor een dag of week afspreken die ze moeten halen. Onderschat dit niet, want het belang van jouw werknemers zal héél vaak zwaarder wegen dan het bedrijfsbelang.

Mag je stiekem controleren?

Als je je werknemers gaat monitoren, moet je ze vooraf informeren. Je mag ze dus niet stiekem monitoren of controleren. Uitzondering: je hebt een hele goede reden. Je verdenkt iemand bijvoorbeeld van een strafbaar feit, waarbij het je niet is gelukt om dat feit op een andere manier te stoppen.

Als je stiekem gaat controleren, houd je dan aan de volgende regels:

Wat is een DPIA en wanneer heb je die nodig?

Een data protection impact assessment (DPIA) is een manier om privacyrisico’s en bijbehorende maatregelen in kaart te brengen. Je moet altijd vooraf een DPIA doen: als je je werknemers vooraf hebt geïnformeerd over de controle én als je dit in het geheim doet.

Blijkt uit de DPIA dat je de privacyrisico’s niet kunt beperken met maatregelen? Dan moet je in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Let op:

Heb je een vraag hierover? Stel die dan aan onze juristen.


Deel via:

Henk Bethlehem

IT-jurist
Neem contact op met
Henk Bethlehem

Gerelateerde artikelen

ZZP-dossier: Conceptwetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Eerder berichtten wij al over de ontwikkelingen op het gebied van werken met en als zelfstandige(n). Toen was het wachten…
Werkgeverschap

3 gevaarlijke mythes over privacy en hoe je ze effectief ontkracht

Rondom privacy bestaat veel onbegrip in de samenleving. In deze blog delen we drie hardnekkige mythes over privacy om jou…
Werkgeverschap

Een datalekkenprotocol: waarom is dat belangrijk?

Met een datalekkenprotocol is duidelijk wat je moet doen in het geval dat er zich een incident voordoet, weet je…
Werkgeverschap