Kennisbank


De CNIL heeft eerder een handige tool ontwikkeld met handvatten voor de naleving van de Avg-principes voor web- en applicatie ontwikkelaars. Deze 'GDPR Developer's Guide' biedt een richtlijn voor de belangrijkste Avg-principes en de verschillende aandachtspunten bij het ontwikkelen en implementeren van apps.
We hebben de 10 belangrijkste en meest gestelde vragen over de Avg voor je op een rij gezet. Begin je net met je verdiepen in deze wet? Dan is dit een perfecte plek om te starten.
Een overzicht en uitleg van veelgebruikte begrippen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg). Klik op een term voor het achterliggende artikel met meer uitleg.
De Avg maakt een onderscheid tussen een ‘verwerker’ en een ‘verwerkingsverantwoordelijke’. Dit onderscheid is van belang, want bij de verschillende rollen horen verschillende verplichtingen. Welke rol heb jij? Welke gegevensstromen horen bij jouw rol en welke verplichtingen? Onze jurist Paula Hooyman helpt je graag verder.
Wanneer moet ik algemene voorwaarden gebruiken? En heb ik daarnaast nog een verwerkersovereenkomst nodig? Wat zijn algemene voorwaarden eigenlijk precies en wat is het verschil met een verwerkersovereenkomst? Deze vragen beantwoorden de juristen van NLdigital graag.
De begrippen privacy by design en privacy by default worden vaak in één adem genoemd, maar hebben verschillende betekenissen. Wat de begrippen met elkaar gemeen hebben, is dat ze beide expliciet genoemd worden in de Avg.
In dit artikel gaan we in op de Data Pro Code: de gedragscode die NLdigital heeft ontwikkeld om ICT-bedrijven te helpen om aan de Avg te voldoen.
Onze juristen lichten belangrijke begrippen uit de Avg toe. In dit artikel gaan we in op de sub-verwerker. Wat is het? En hoe ga je er mee om?
Dataportabiliteit is het recht om de persoonsgegevens die hij of zij aan de verwerkingsverantwoordelijke verstrekt heeft, in een gestructureerde, gangbare en machine-leesbare vorm terug te krijgen zodat hij ze aan een andere verwerkingsverantwoordelijke kan verstrekken.
In dit artikel deel aandacht voor het recht op vergetelheid, oftewel the right to be forgotten. Wat is het? En hoe ga je hier als verantwoordelijke mee om?
In dit artikel gaan we in op misschien wel de belangrijkste verplichting voor de verwerker: het nemen van beveiligingsmaatregelen.
In dit artikel gaan we in op het privacy statement: een verklaring van de verwerkingsverantwoordelijke aan de betrokkene.