Kennisbank


Je werkt natuurlijk graag samen met je klant, maar wat als het mis gaat? IT-projecten kunnen onder druk staan ​​of zelfs ontsporen door meningsverschillen. Vaak gaat het over de omvang, prijs en/of opleverdatum van het project.
Wat kun jij als IT-ondernemer zonder jurist in dienst leren van de juridische experts? NLdigital heeft in haar achterban een heel aantal grote en middelgrote IT-bedrijven met eigen juristen in dienst. Advocaten Huub de Jong en Esmée Fonville van Turing Law praatten ons bij en gaven een aantal tijdloze tips. We lichten de belangrijkste tips er voor je uit.
In een tijd waarin technologie en maatschappelijke behoeften snel evolueren, staan overheden voor de uitdaging om hun aanbestedingspraktijken te moderniseren. Mede daarom is het anno 2024 van belang om de relatie tussen overheden en de markt te versterken, vooral in het licht van de groeiende behoefte aan innovatieve oplossingen. In dit artikel lees je waarom 'innovatief aanbesteden' zo belangrijk is en hoe deze manier van aanbesteden de dialoog tussen overheid en markt kan bevorderen. Zo kunnen we samen oplossingen verkennen die beter aansluiten bij de behoeften van beide partijen.
30 november zijn het Europees Parlement en de Europese Raad tot een akkoord gekomen over de Cyber Resilience Act (CRA), een Europese cybersecuritywet die een zeer grote impact gaat hebben. Beleidsadviseur Jelmer Schreuder vertelt je in dit artikel meer over de wet en wat dit voor jouw bedrijf voor gevolgen heeft.
Eerder berichtten wij al over de ontwikkelingen op het gebied van werken met en als zelfstandige(n). Toen was het wachten op een lijst met criteria aan de hand waarvan het begrip 'in dienst van' zou kunnen worden beoordeeld. Inmiddels ligt er een conceptwetsvoorstel, waarin deze criteria zijn vastgelegd: het 'Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden'.
Nieuwe technologieën maken het steeds makkelijker om gegevens op te slaan en te delen. Dat is handig, maar het brengt ook privacy gevaren met zich mee. Rondom privacy bestaat veel onbegrip in de samenleving. In deze blog delen we drie hardnekkige mythes over privacy om jou te helpen beter inzicht te krijgen in de privacy risico's die je loopt.
Bij NLdigital omarmen we de innovatieve mogelijkheden die AI biedt, maar we sluiten onze ogen niet voor de eventuele risico’s. In deze blog willen we daarom het belang van ‘ethische AI’ benadrukken. Je leest wat ethische AI is en hoe je zowel op de korte als op de lange termijn een concurrentievoordeel behaalt als je nu start met de inzet van ethische principes bij het gebruik van AI.
Er komt nieuwe wetgeving aan in oktober 2024: de Europese Network & Information Security Directive (NIS2). Onze public policy manager Jelmer Schreuder legt uit wat dit voor jouw bedrijf betekent.
De komst van generatieve AI heeft het (bedrijfs)leven flink opgeschud. Generatieve technologieën bieden interessante mogelijkheden, maar wees je bij zakelijk gebruik ook bewust van de risico’s. Onze jurist Henk Bethlehem vertelt je waar je als ondernemer alert op moet zijn.
Na 3 jaar onzekerheid rondom de gegevensoverdracht naar de Verenigde Staten, heeft de Europese Commissie het nieuwe EU-US Data Privacy Framework (DPF) aangenomen. Wat betekent dat voor jouw organisatie?
Als IT-leverancier heb je een zorgplicht naar je klanten. Hoe regel je dit het beste met je klanten? In dit artikel een aantal aandachtspunten.
Ben jij bezig met het opstellen van een aanbesteding voor een ICT-project voor jouw overheidsinstelling? Er zijn veel factoren om rekening mee te houden die ervoor zorgen dat een ICT-project bij de overheid een succes wordt. In deze whitepaper delen we een checklist met 10 belangrijke criteria.