Wees je bewust van je intellectuele eigendomsrechten

Veel opdrachtgevers verwachten dat zij de intellectuele eigendomsrechten hebben op het product of de dienst die jij voor hen ontwikkelt. Maar wist je dat jij als opdrachtnemer die rechten bezit? Wees je daarvan bewust! Onze jurist Henk Bethlehem geeft je drie tips over hoe hiermee om te gaan.

Onthoud: jij bent de maker

Jij bent de maker van het product of de dienst én de rechthebbende daarvan. Oftewel, jij bezit de intellectuele eigendomsrechten. Maak je hier verder geen afspraken over? Dan krijgt je klant ‘slechts’ een gebruiksrecht.

Misschien heeft je klant hier geen rekening mee gehouden. En is zij het er niet mee eens. Toch zit het zo, volgens de wet. Je hebt dan dus een goede uitgangspositie.

Bereken het gebruiksrecht door in je prijs

Spreken jij en je klant niets af over het overdragen van de intellectuele eigendomsrechten? Dan krijgt je klant dus een gebruiksrecht op wat jij voor haar maakt. Zorg ervoor dat in jullie overeenkomst staat welk gebruiksrecht je klant krijgt.

Bereken het soort gebruiksrecht ook door in je prijs. Krijgt de klant een niet-exclusief gebruiksrecht om je product intern te gebruiken voor haar bedrijf? Of krijgt ze een exclusief gebruiksrecht dat ze mag doorverkopen aan derden? Het soort gebruiksrecht dat jij de klant geeft, is bepalend voor de prijs die je moet berekenen.

Maak onderscheid tussen background- en foreground-IP

Ontwikkel jij iets voor je klant op basis van iets wat je al hebt? Heb jij bijvoorbeeld een code waarop je functionaliteiten bouwt speciaal voor jouw klant? Dan wil je misschien dat je klant de intellectuele eigendomsrechten krijgt op wat jij voor haar hebt gemaakt. Maar niet op jouw code.

Maak daarom in jullie overeenkomst een duidelijk onderscheid tussen:

Vragen hierover aan onze juristen? Voor leden hebben we wekelijks een inloopspreekuur. Kijk hiervoor in onze agenda of neem contact op met onze juristen.


Deel via:

Henk Bethlehem

IT-jurist
Neem contact op met
Henk Bethlehem

Gerelateerde artikelen

Mediation als oplossing bij een IT-conflict

Wat als het mis gaat in de samenwerking met de klant? IT-projecten kunnen onder druk staan ​​of zelfs ontsporen door…
Contracten & voorwaarden

Tips van de jurist bij een conflict met de klant

Wat kun jij als IT-ondernemer zonder jurist in dienst leren van de juridische experts? Advocaten Huub de Jong en Esmée…
Contracten & voorwaarden

Gratis diensten aanbieden: 4 tips

Waar moet je op letten als je gratis diensten wilt aanbieden? Of als je korting wilt geven? Onze juristen geven…
Contracten & voorwaarden