Risico-inventarisatie en -evaluatie: dit moet je erover weten

Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving start met het verkrijgen van inzicht in de risico’s. Een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt je de arbeidsomstandigheden in je bedrijf te verbeteren. Als bedrijf ben je verplicht een RI&E te hebben, maar wat is dit nu precies en hoe kan NLdigital je hierin ontzorgen? Onze HR-adviseur Martine van der Werf geeft je praktische informatie.

Wat is een Risico-inventarisatie en – evaluatie?

De RI&E is een vragenlijst die je beantwoordt en waarin je vastlegt hoe je binnen je bedrijf een veilige en gezonde werkplek waarborgt voor je medewerkers. Vervolgens regel je intern dat je deze maatregelen ook daadwerkelijk borgt in een plan van aanpak. Een externe partij (kerndeskundige(n)) toetst of je alle risico’s en maatregelen voldoende hebt beschreven. Je doorloopt dit proces één keer per drie jaar.

Waarom een RI&E?

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) maakt de arbeidsrisico’s in een bedrijf zichtbaar. Dat is belangrijk, zodat je beter nadenkt wat nodig is om de gezondheid en veiligheid van je team te bewaken. Buiten dat is het hebben van een up-to-date RI&E verplicht voor elke ondernemer die meer dan 40 uur per week medewerkers in dienst heeft. De overheid kan hierop controleren en boetes uitdelen die aanzienlijk zijn als je dit niet op orde hebt. Houd er rekening mee dat de Nederlandse Arbeidsinspectie sinds 2021 vaker en strenger controleert.

Soorten RI&E

Er zijn meerdere soorten RI&E-vragenlijsten, omdat de risico’s per sector en type bedrijven nog weleens verschillen. Je kiest de RI&E die het beste op jouw bedrijf van toepassing is.

Grofweg zijn er ‘erkende’ en ‘niet-erkende’ varianten. Een erkend instrument is gemaakt in overleg met de vakbonden. Als je die gebruikt én je bent een klein bedrijf (maximaal 25 mensen in dienst), dan hoef je je RI&E niet extern te laten toetsen. Dat scheelt kleine bedrijven dus kosten.

Juiste RI&E voor digitale sector

Op dit moment hebben we geen erkende branche-RI&E beschikbaar voor de digitale sector. We werken eraan deze mogelijk te maken. Dit neemt langer tijd in beslag, omdat momenteel het proces van erkenning van een branche-RI&E wordt gemoderniseerd. Ook wordt de branche-RI&E opgesteld met kennis en ervaring uit onze sector, zodat het eenvoudiger wordt een RI&E op te stellen en om geen risico’s over het hoofd te zien.

We informeren je via onze website over wijzigingen. Wil je op de hoogte worden gebracht als de erkende branche-RI&E van NLdigital beschikbaar is? Laat dan je gegevens achter en we brengen je op de hoogte.


Deel via:

Martine van der Werf

HR-adviseur & Jurist arbeidsrecht
Neem contact op met
Martine van der Werf

Gerelateerde artikelen

CSRD-richtlijn: een 10 stappenplan

De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) biedt het nieuwe wettelijke kader voor duurzaamheidsverslaglegging voor grote bedrijven.
Duurzaamheid

7 tips tegen verzuim: voorkomen is beter dan genezen

In dit artikel geven we je zeven tips tegen verzuim, waar je als werkgever mee aan de slag kunt gaan.
Werkgeverschap

Een duurzame website: wat kun je hiervoor doen?

We hebben een nieuwe website die duurzaam gebouwd is door onze online partner Yard Digital Agency. Wat kun jij doen…
Duurzaamheid