Bespaar energie met de Happy Flow

Beheert jouw bedrijf dataservers? In je eigen kantoor of in een datacenter? Dan kan jij relatief makkelijk energie besparen zonder investering. Onze adviseur Duurzaamheid Jeroen van der Tang vertelt je meer.

Hoe werkt het?

Maak gebruik van powermanagement. Dit betekent dat je servers in de ‘ecomodus’ zet. Het gaat om bestaande functies in de hardware en software die je zelf kunt instellen.

In de Happy Flow Handleiding lees je hoe je dit doet. Want in de handleiding hebben onze leden HPE, Dell (VMware) en IBM (Red Hat) hun instructies gebundeld. Ben jij ICT-dienstverlener? Gebruik deze handleiding dan om je klanten te adviseren.

Wat levert het op?

In het programma LEAP deden bedrijven mee aan powermanagement-pilots. Deze pilots lieten gemiddeld een besparing zien van 10%.

Ook lid-bedrijf KPN deed mee, terwijl ze al een vorm van powermanagement gebruikten. Ze optimaliseerde de powermanagementinstellingen en dat leverde een extra besparing op van 7%. De medewerkers van KPN hebben er niets van gemerkt! Lees de ervaringen van KPN op pagina 17.

Is dit verplicht?

Kan je energie besparen met maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen? Dan ben je wettelijk verplicht om dit te doen. Dus het toepassen powermanagement op servers is verplicht. Want er is geen investering nodig om direct energie en geld te besparen. Powermanagement bij servers (>5KW) staat op de lijsten met erkende maatregelen voor energiebesparing voor kantoren en datacenters. Lees meer op pagina 7.

Merken mijn klanten of medewerkers er iets van?

Het is heel onwaarschijnlijk dat je klanten of medewerkers iets merken van jouw energiebesparing. Want de netwerken en opslagsystemen zijn in de meeste gevallen maar milliseconden langzamer. En het menselijk brein is niet in staat om milliseconden (of nog minder) te detecteren. In de powermanagementpilots van LEAP hebben we geen effecten op de performance waargenomen.

Meer weten?

Wil jij meepraten over het thema duurzaamheid? Of heb je feedback voor versie 2.0 van de Happy Flow? Neem dan contact op met onze collega Jeroen van der Tang.

De handleiding Happy Flow

Op 21 januari hebben we met LEAP de handleiding Happy Flow gepubliceerd. Deze handleiding maakt het jou makkelijk om het energieverbruik van jouw server(s) te verminderen. Je leest hierin wat je kunt doen, hoe je dat kunt doen en antwoorden op veelgestelde vragen. Ook vind je enkele praktijkvoorbeelden van bedrijven die je voorgingen.


Deel via:

Jeroen van der Tang

Public policy manager Duurzaamheid
Neem contact op met
Jeroen van der Tang

Gerelateerde artikelen

CSRD-richtlijn: een 10 stappenplan

De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) biedt het nieuwe wettelijke kader voor duurzaamheidsverslaglegging voor grote bedrijven.
Duurzaamheid

Een duurzame website: wat kun je hiervoor doen?

We hebben een nieuwe website die duurzaam gebouwd is door onze online partner Yard Digital Agency. Wat kun jij doen…
Duurzaamheid

Rapportage informatieplicht energiebesparing voor 1 december: dit is wat je als ondernemer moet weten

Vanaf een bepaald energieverbruik geldt voor bedrijven een energiebesparingsplicht om rendabele maatregelen te nemen. Deze verplichting is geactualiseerd per 1…
Duurzaamheid