Avg uitgelegd: Wat is een sub-verwerker?

In de serie Avg uitgelegd nemen we de belangrijkste begrippen uit de Avg onder de loep. Wil je de basis nog eens doornemen? Begin dan bij het artikel over 10 vragen en antwoorden over de Avg. In dit artikel gaan we in op het begrip sub-verwerker. Wat is het en hoe ga je er mee om?

Wat is een sub-verwerker?

Het komt vaak voor dat je als verwerker contracten hebt gesloten of gaat sluiten met onder-opdrachtnemers die een deel van de uitvoering van de opgedragen verwerkingshandelingen (zullen) verrichten. Denk hierbij aan een externe hostingpartij, aan een partij die beheerstaken verricht of aan een partij die een SaaS-dienst aanbiedt op het gebied van bijvoorbeeld salarisverwerking. Een door jou als verwerker in te schakelen andere verwerker wordt in de praktijk ook wel een ‘sub-verwerker’ genoemd.

Personen die onder het rechtstreekse gezag van de verwerker (of verwerkingsverantwoordelijke) verwerkingshandelingen verrichten/werken en toegang hebben tot persoonsgegevens, zijn geen sub-verwerkers. Dit zijn personen die ondergeschikt zijn aan jou als verwerker (of verwerkingsverantwoordelijke). Denk hierbij aan je personeel. Of wanneer er op een andere wijze sprake is van een rechtstreekse gezagsverhouding. Denk bijvoorbeeld aan een gedetacheerde medewerker die jouw instructies moet volgen.

Dit artikel is alleen voor leden

Ben je nog geen lid van NLdigital maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp of andere vragen over de Avg? Neem dan contact op met onze juristen. Ben je geen lid van NLdigital? Dan vertellen we je graag in een vrijblijvend kennismakingsgesprek wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.


Deel via:

Inge Bremmer

Hoofd juridische zaken en ondernemers
Neem contact op met
Inge Bremmer

Gerelateerde artikelen

3 gevaarlijke mythes over privacy en hoe je ze effectief ontkracht

Rondom privacy bestaat veel onbegrip in de samenleving. In deze blog delen we drie hardnekkige mythes over privacy om jou…
Avg & privacy

Een datalekkenprotocol: waarom is dat belangrijk?

Met een datalekkenprotocol is duidelijk wat je moet doen in het geval dat er zich een incident voordoet, weet je…
Avg & privacy

Voorbeeld datalekkenprotocol

Voor datalekken geldt uiteraard: voorkomen is beter dan genezen. Maar in het geval dat het toch misgaat, is het goed…
Avg & privacy