Podcasts

Het ministerie van Digitale Zaken

Een podcast over politiek en de digitale transformatie

We weten het nu zeker: ook in het nieuwe kabinet is er geen ministerie van Digitale Zaken. Gelukkig hadden we die zelf al opgericht: in onze wekelijkse podcast gaan Lotte de Bruijn en Robin Rotman in gesprek met politici over hun digitale ambities en plannen.

In het eerste seizoen richtten we ons op de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken. Aan digitale ambities is in deze Kamer geen gebrek! In het tweede seizoen gaan we Europa in en in het derde seizoen kijken we naar de praktijk.

Afleveringen

We zijn alweer toe aan het vierde seizoen van de podcast. Wie daarin precies onze gasten zullen zijn is nog een verrassing, maar we trappen het seizoen af met een special over de Provinciale Statenverkiezingen.

In een nieuwe serie afleveringen (seizoen 3) verlaten we de politici en kijken we naar de praktijk. Hoe kijken experts en bestuurders uit het bedrijfsleven, de zorg en de wetenschap naar digitalisering?

 • S03/A07 - Alexandra van Huffelen - Hoe gaat het kabinet zorgen voor succesvolle digitalisering?

  Onze laatste gast kan natuurlijk niemand anders zijn dan Alexandra van Huffelen! Als staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering is zij de eerste bewindspersoon met dit onderwerp in haar portefeuille. Na zes maanden en 21 afleveringen maken we met haar de balans op. Wat gaat dit kabinet doen om Nederland succesvol uit de digitale transformatie te laten komen? En wat vindt zij van de tips en adviezen van de 21 gasten die haar voorgingen?

 • S03/A06 - Valerie Frissen - Hoe kunnen we het internet opnieuw vormgeven?

  Het internet is toe aan een update. Het kwam al eerder ter sprake in deze podcast. Hoe ziet dat nieuwe internet eruit? Om dat te bespreken hebben we Valerie Frissen uitgenodigd. Zij is hoofd van het SIDN fonds en Bijzonder Hoogleraar Digitale Technologie en Sociale Verandering. Wat haar betreft kijken we opnieuw naar de kernprincipes van het internet. En daarbij moeten we niet bang zijn om heilige huisjes omver te schoppen.

 • S03/A05 - Lucien Engelen - Hoe draagt digitalisering bij aan toekomstbestendige zorg?

  We gaan het over de zorg hebben. De komende 10 jaar zal de vraag naar zorg verdubbelen, terwijl er nu al tekorten aan personeel en budget zijn. Hoe lossen we dat op? En welke rol speelt digitalisering daarin? Onze gast is zorginnovatiestrateeg Lucien Engelen. Met hem bespreken we zorg in de metaverse, wat ‘retailisering’ inhoudt en wat digitale zorg te maken heeft met klimaatverandering.

 • S03/A04 - Constantijn van Oranje - Hoe is het startup-klimaat in Nederland?

  Hoe zit het met de startups en scaleups in Nederland? Hebben die wel voldoende mogelijkheden om te groeien? En moet de overheid meer doen, of ze vooral gewoon de ruimte geven? We bespreken het met Constantijn van Oranje, Speciaal Gezant voor Techleap. En Lotte en Robin vragen zich af: zou hij zelf niet een startup willen beginnen?

 • S03/A03 - Jacco Vonhof - Hoe versnellen we de digitalisering van het mkb?

  Jacco Vonhof is de voorzitter van MKB-Nederland. En hij is zelf ondernemer. Hij begon 25 jaar geleden met een ladder en een bestelbusje en maakte alles mee wat je als ondernemer mee kunt maken. De perfecte gast dus om de digitalisering van het mkb mee te bespreken. Hoe krijgen we de groep twijfelaars en achterblijvers mee? Wat kunnen ICT-leveranciers beter doen? En wat mogen we verwachten van een overheid die leidt aan regelobesitas?

 • S03/A02 - Marloes Pomp - Zijn we klaar voor de volgende fase van het internet?

  Hoe zit het nou precies met die blockchain? We horen er tot nu toe weinig over bij ons ministerie van Digitale Zaken. Onterecht? Missen we iets? We vragen het aan Marloes Pomp. Ze helpt ambtenaren om nieuwe technologie te snappen en stond aan de basis van de Dutch Blockchain Coalition. De perfecte gast dus om ons mee te nemen in de wereld van de digitale mode, virtuele kunst, web 3.0 en decentrale bedrijven. Is Nederland klaar voor de volgende fase van het internet?

Voor het tweede seizoen gaan we Europa in. Wie zitten er eigenlijk namens Nederland in Brussel? En wat doen zij om de belangen van onze digitale sector te behartigen? Je hoort het in deze nieuwe reeks!

 • S02/A06 - Diederik Samsom – De Green Deal, het datacenter van de toekomst en slim laden met de blockchain.

  We eindigen ons rondje door Europa met Diederik Samsom. Hij ruilde de Nederlandse politiek in voor Brussel, waar hij kabinetschef is van Eurocommissaris Timmermans. Lotte en Robin leggen hem zes stellingen voor. Van het energieverbruik van de ICT-sector tot de rol van digitalisering in de Europese Green Deal. En van de IT-kennis van politici tot de wereldwijde positie van Europa. Gaan verduurzaming en digitalisering echt hand in hand?

 • S02/A02 - Bart Groothuis (VVD) - Zelfdenkende malware, NIS2 en waarom Wopke met de Russen moet praten.

  Bart Groothuis bouwde ooit thuis computers. Nu is hij als rapporteur van het Europees Parlement bezig met de NIS2 Directive. Deze nieuwe EU-richtlijn moet ervoor zorgen dat bedrijven hun cybersecurity beter op orde hebben. Opnieuw een Europees pakket met maatregelen dat grote impact gaat hebben. Alle reden dus om hem uit te nodigen bij het ministerie voor een gesprek over de ransomwarepandemie, geopolitiek en hoe we moeten samenwerken om cybersecurity te verbeteren.

In het eerste seizoen richtten we ons op de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken. Luister naar leuke, open en leerzame gesprekken. Aan digitale ambities is in deze Kamer geen gebrek!

 • S01/A07 - Special: wat staat er in het coalitieakkoord over digitalisering?

  Na de langste formatie ooit ligt er eindelijk een coalitieakkoord. In deze speciale aflevering duikt het ministerie van Digitale Zaken in de digitale plannen van Rutte IV. Wat staat er in het akkoord over security, onderwijs, infrastructuur en innovatie? Jelmer Schreuder heeft het coalitieakkoord razendsnel gelezen en schuift aan voor een eerste analyse.

Over het ministerie van Digitale Zaken

Het ministerie van Digitale Zaken onderzoekt hoe Nederland succesvol uit de digitale transformatie komt. De kansen die digitalisering biedt maar ook de uitdagingen. Elke aflevering gaan we in gesprek met een Tweede Kamerlid over onderwerpen die hem of haar bezighouden. Voor welke uitdagingen staat het nieuwe kabinet? Wat wordt de rol van de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken? Welke politieke keuzes moeten we maken? En wat verwachten we van het bedrijfsleven en de burger?