Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

Vandaag is het kabinet-Schoof officieel gevallen nadat de PVV uit de coalitie is gestapt en haar bewindspersonen per direct heeft teruggetrokken. Daarmee vertrekken een aantal bewindspersonen die actief zijn op beleidsterreinen die voor onze sector van groot belang zijn. Denk aan de staatssecretaris voor Digitalisering, de minister van Economische Zaken en de minister van Volksgezondheid.  

Voor NLdigital en haar leden betekent dit een nieuwe periode van politieke onzekerheid. Belangrijke dossiers komen op losse schroeven te staan of worden mogelijk controversieel verklaard. We maken ons vooral zorgen over de voortgang van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS), met daarin de nieuwe plannen voor het Cloud-beleid en de digitalisering van de brede overheid, de AI-plannen voor de zorg en het Ondernemerspact met daarin plannen voor het verminderen van regeldruk en vernieuwen van de arbeidsmarkt. Maar ook langer lopende dossiers vragen om een daadkrachtig kabinet: de implementatie van de Europese cybersecurity NIS2-richtlijn loopt steeds meer vertraging op, terwijl Nederland deze al in oktober vorig jaar had moeten invoeren. Tot slot dulden de aanpak van netcongestie en de digitalisering van ons energiesysteem geen verder uitstel. 

Deze en andere beleidsdossiers programma’s zijn cruciaal voor de toekomst van de digitale economie en de internationale positie van Nederland.  

Samenwerking met departementen onder druk 

De afgelopen maanden werkte NLdigital nauw samen met diverse ministeries en uitvoeringsorganisaties aan thema’s zoals digitale weerbaarheid, datagedreven zorg, verantwoord gebruik van AI en het verbeteren van het ondernemersklimaat voor digitale bedrijven. Nu verschillende bewindspersonen opstappen is het onzeker wie de regie over deze trajecten oppakt – en of dat überhaupt nog gebeurt in demissionaire status. De Tweede Kamer is nu aan zet om te besluiten welke dossier controversieel worden verklaard en welke dossiers door kunnen gaan. 

We hopen op korte termijn van de betrokken departementen te horen hoe zij omgaan met lopende trajecten en wat dit betekent voor de implementatie en doorontwikkeling van beleidslijnen die al in gang waren gezet. 

Oproep aan de politiek: houd koers 

In de komende periode zal de Tweede Kamer bepalen welke onderwerpen als controversieel worden aangemerkt. Digitalisering raakt vrijwel elk beleidsterrein en speelt een sleutelrol in het versterken van onze economie, veiligheid en de publieke dienstverlening. 

NLdigital blijft zich daarom actief inzetten voor continuïteit op het gebied van digitalisering – ook in deze demissionaire fase.  

Informatie voor leden

Via onze website, de politieke update, en de verschillende ledennetwerken houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, duiden we de politieke situatie, en informeren we over mogelijke impact op specifieke dossiers.  

Vragen of signalen over projecten en het controversieel verklaren van dossiers?  Neem vooral contact op met ons team Public Affairs via een mail naar René of Casper.

Voor meer informatie


Deel via:

René Corbijn

Adjunct Directeur & Hoofd grootzakelijke ondernemers
Neem contact op met
René Corbijn

Jessica Meijer

Communicatiespecialist
Neem contact op met
Jessica Meijer

Het laatste nieuws

Een diep geloof in het talent van mensen:  zij-instroompact voor ICT-potentieel

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Politiek & wetgeving

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Politiek & wetgeving