NLdigital lanceert ambitieus verkiezingsmanifest: “Nederland digitaal vooruit” 

Branchevereniging roept op tot historische productiviteitssprong door digitalisering.

NLdigital, de branchevereniging van 600 digitale bedrijven in Nederland, presenteert vandaag haar verkiezingsmanifest Nederland digitaal vooruit – Een agenda voor de verkiezingen van 2025. Met een dringende oproep tot actie schetst de organisatie hoe Nederland door massale digitalisering de grootste economische uitdaging uit haar geschiedenis kan overwinnen. 

“We hebben een verdrievoudiging van de productiviteitsgroei in de Nederlandse economie nodig om op hetzelfde niveau zorg, pensioen en AOW te kunnen blijven bieden,” aldus DNB-president Klaas Knot recent in Nieuwsuur. Deze urgente boodschap staat centraal in het manifest van NLdigital. Met een snel vergrijzende samenleving staat Nederland voor een historisch keerpunt. De keuze is helder: digitaliseren óf verarmen. 

Vijf pijlers voor digitale transformatie 

NLdigital presenteert een concreet actieplan met twee absolute prioriteiten en drie cruciale randvoorwaarden: 

Prioriteit 1: Herstel het ondernemersklimaat voor digitale bedrijven 

Nederland moet weer het meest aantrekkelijke land van Europa worden voor digitale innovatie. Dit vraagt om stabiele regelingen zoals de WBSO en 30%-regeling, implementatie van EU-wetgeving zonder Nederlandse koppen, en ruimte voor AI-experimenten. Een nieuwe minister voor Digitale Economie en Innovatie binnen EZ moet de sector de bestuurlijke aandacht geven die het verdient. 

Prioriteit 2: Investeer massaal in digitaal Nederland 

De grootste investering in digitale vaardigheden ooit is noodzakelijk. Van klaslokaal tot boardroom moet heel Nederland digitaal vaardig worden. Concrete voorstellen: voer een fiscale op- en omscholingsaftrek in voor ICT-beroepen, maak digitale geletterdheid een basisrecht in het onderwijs, en verhoog innovatie-investeringen naar 5% van het BBP. 

Drie randvoorwaarden

Drie randvoorwaarden maken dit mogelijk: 

Nu doorpakken voor digitale toekomst 

“De digitale sector is goed voor 6% van het Nederlandse BBP en groeit harder dan welke andere sector ook. We zijn onmisbaar voor de productiviteitsgroei die Nederland nodig heeft,” benadrukt NLdigital. “De tijd van praten over digitalisering is voorbij – Nederland moet aan de slag.” 

Het manifest is geen vrijblijvend wensenlijstje maar een noodzakelijk stappenplan voor de digitale toekomst van Nederland. Van stratenmaker tot chirurg, van scholier tot senior – iedereen moet meedoen in de digitale transformatie. Alleen door nu massaal te investeren in digitale technologie en de implementatie van bestaande innovaties zoals AI, kan Nederland de verdrievoudiging van productiviteitsgroei realiseren die nodig is om onze welvaart en verzorgingsstaat te behouden. 

Het volledige verkiezingsmanifest “Nederland digitaal vooruit” is via deze link beschikbaar.


Deel via:

Jelmer Schreuder

Public policy manager
Neem contact op met
Jelmer Schreuder

Het laatste nieuws

Een diep geloof in het talent van mensen:  zij-instroompact voor ICT-potentieel

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Politiek & wetgeving

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Politiek & wetgeving