Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the
translation.
Podcast: In gesprek met Sophie in ’t Veld van D66
Ierse toezichthouders, dwingende veiligheidsdiensten en waarom de Europese interne markt toch vaak verbrokkeld is
In een nieuw seizoen duiken Lotte en Robin in de Europese politiek. En ze hebben de perfecte eerste gast om ze wegwijs te maken. Sophie in ’t Veld zit al sinds 2004 in het Europees Parlement. Ze houdt zich daar vooral bezig met privacy en andere burgerrechten.
Welke rol ziet zij voor de EU in digitale vraagstukken? Waar liggen op Europees vlak de uitdagingen? En als alle belangrijke wetten uit Brussel komen, wat moet onze nationale politiek dan nog doen? Je hoort het in de eerste aflevering van seizoen 2 van onze podcast.
Er zijn hele goede startups, hele slimme mensen, maar zodra een startup een beetje gaat groeien en de Europese markt op wil, dan merk je dat ze zich heel vaak moeten registreren, aan heel veel fiscale regimes en consumenten en technische normen moeten voldoen en dan is de lol er al snel af.
Sophie in ’t Veld, D66
Over Het ministerie van Digitale Zaken
De podcast Het ministerie van Digitale Zaken onderzoekt hoe Nederland succesvol uit de digitale transformatie komt. De kansen die digitalisering biedt maar ook de uitdagingen. Elke aflevering gaan we in gesprek met politici en personen uit het (ICT-)bedrijfsleven over onderwerpen die hem of haar bezighouden. Voor welke uitdagingen staan we? En wat verwachten we van het bedrijfsleven en de burger?
De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.