Een diep geloof in het talent van mensen:  zij-instroompact voor ICT-potentieel

Op het stakeholder event van Human Captital Agenda ICT en HCA Cybersecurity kondigden Daniël Bischoff en Anna Noorda een pact voor digitaal talent aan dat switch to digital moet gaan heten. Anna is naast bestuurslid van NLdigital ook directeur van Goodzo, onderdeel van Alistar, dat zij-instromers opleidt in de ICT en naar passend werk. Als geen ander weet zij dat die weg vol valkuilen en hobbels is. Vooral omdat werkgevers nog altijd meer naar ‘vinkjes’ kijken dan naar skills. ‘En dan niet 7, maar wel 25 vinkjes’, aldus Noorda.  

In de kerk van de voormalige Utrechtse gevangenis stond Anna Noorda als een bevlogen voorganger voor haar publiek. De boodschap: ‘Wie nu niet het potentieel van zij-instromers ziet en aanhaakt, mist gewoon de boot.’  

Er gaat iets niet goed

‘Wie heeft iets gestudeerd waar je nu nog iets mee doet?’, Noorda kijkt vragend rond. Voorzichtig wordt er gevraagd of het ook telt als dat zijdelings is. Slechts een enkeling steekt de hand op. Gegniffel in de kerk, want de boodschap is evident: We willen alleen maar 100% procent opgeleide en ervaren digitale professionals aannemen, terwijl we zelf succesvol zijn in een job waar we niet voor zijn opgeleid. Er is maar één manier om het gapende gat daar te dichten: door gemotiveerde mensen een kans te geven, ook als ze niet direct alle kwalificaties in huis hebben.  

‘Natuurlijk, inwerken en verder opleiden kost geld en menskracht. En daar hebben we nou juist tekort aan. Maar die hoogopgeleide en ervaren digitale professional, waar iedereen op aast, heeft allang een hele prettige baan,’ waarschuwt Noorda, ‘Bovendien komen die er ook niet meer bij, omdat het huidige onderwijs onvoldoende aansluit bij wat het bedrijfsleven zoekt’.  

Laten zien dat het werkt

‘De grootste spanning zit niet eens in de ICT-sector zelf maar in alle andere sectoren waar ICT’ers aan het werk zijn.’ Zo ziet Noorda schrijnende gevallen in de zorgsector, die het liefst mensen uit de zorgwereld willen die ICT kunnen oppakken. En de vraag naar digitale professionals bij de overheid groeit ook maar door. Toch heeft nog geen kwart van de werkgevers de afgelopen 2 jaar een zij-instromer aangenomen. Wat gaat het pact daarin betekenen? 

Met inzet van bevlogen ambassadeurs wil switch to digital een tegengeluid geven aan recruiters die zich blindstaren op kwalificaties en bezwaren. Concrete ervaringsverhalen moeten laten zien dat zij-instroom een oplossing biedt. Natuurlijk met het doel om het aantal digitale professionals te vergroten, maar ook om het imago van de sector te verbeteren. ‘Dat is niet meer die man met de Mart Smeets-trui in de kelder.’  

‘De digitale professional is niet meer die man met de Mart Smeets-trui in de kelder.’

Van binnen naar buiten

Om te doorbreken dat werkgevers telkens weer in dezelfde vijver vissen, wil switch to digital van binnen naar buiten werken. Insiders zijn in dit geval de vooruitstrevende bedrijven, opleiders en werkgevers die al geloven in skills boven diploma’s. Met hun progressieve HR-beleid zijn zij de aangewezen personen om de voordelen van een skills-gedreven personeelsbeleid te verkondigen. Simpelweg omdat zij kunnen aantonen dat het werkt. Switch to digital roept deze werkgevers dan ook op om die rol te pakken en zich te melden als ambassadeur.   

Daaromheen zit de groep die wel wil, maar nog gezonde twijfel heeft. En weinig geduld. Zij hebben vooral behoefte aan concrete cases, zien dat het werkt. En dat het onder de streep geld oplevert. ‘Als we deze groep kunnen bereiken, zal je zien dat het snel groeit.’  
De grootste uitdaging ligt bij de behoudende recruiter die vasthoudt aan diploma’s en goed gevulde cv’s. ‘Daar gaan we ons niet direct op richten’, zegt Noorda stellig, ‘Maar impliciet maken we wel duidelijk dat zij de achterblijvers zijn in dit verhaal. De toekomst kijkt niet naar diploma’s. Beste ASML, ABN AMRO, hou ook op met naar het buitenland rennen voor je mensen, we hebben genoeg potentieel hier in Nederland.’ 

‘Wie nu niet het potentieel van zij-instromers ziet en aanhaakt, mist gewoon de boot.’  

Lotgenoten

Als lichtend voorbeeld van het succes van buiten-de-box denken en zij-instromers vertelt Han Rahimi zijn verhaal: Met zijn stichting We’RHERE (We are High Educated Refugee Employee) leidt hij vluchtelingen en migranten uit Turkije met een academisch opleidingsniveau op voor werk in verschillende sectoren, waaronder de ICT. Een belangrijke factor is het sterke lotgenotensysteem: leden die met een technische vraag zitten op hun werk, kunnen hulp inroepen van meer ervaren collega’s in de gezamenlijke appgroep. ‘We creëren een win-win situatie voor statushouders en bedrijven. Makkelijk is het niet, erkent Rahimi, ‘Statushouders zijn moeilijk te verkopen en opschalen kost geld. Bovendien vergoeden gemeentes vaak maar een deel van de opleidingskosten. Maar de energie is er en steeds meer leden vinden een baan of volgen een opleidingstraject.’    

Han Rahimi met Anna Noorda op het podium

Word ambassadeur! 

Ben jij een insider (recruiter, werkgever of zelf zij-instromer) en wil je graag je positieve ervaringen met zij-instroom delen? Meld je dan aan als ambassadeur van switch to digital. De website is nu in ontwikkeling en wordt dit najaar gelanceerd.  

Lees hier ook het interview met Anna Noorda dat verscheen in de nieuwsbrief van het Actieplan Groene en Digitale Banen.


Deel via:

Jessica Meijer

Communicatiespecialist
Neem contact op met
Jessica Meijer

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Digitaal Talent

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Digitaal Talent

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Digitaal Talent

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Digitaal Talent

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Digitaal Talent