Duizenden kinderen en ouderen zitten thuis zonder toegang tot internet

Minimaal 15.000 Nederlanders beschikken op dit moment niet over de benodigde middelen om digitaal mee te kunnen doen. Die conclusie kunnen we een week na de start van de campagne #allemaaldigitaal trekken. NLdigital werkt samen met de overheid en maatschappelijke organisaties aan het gecoördineerd inzamelen en uitdelen van laptops en tablets. Mede dankzij de steun en inzet van leden staat de teller nu op 1500 devices. Maar de vraag is vele malen groter.

Via de campagne kwamen er alleen al ruim 10.000 nieuwe aanvragen binnen voor laptops voor schoolkinderen. En dagelijks komen er nieuwe verzoeken bij. Ook buiten het onderwijs is de vraag groot; onder zorginstellingen, welzijnsorganisaties, wijkteams en andere maatschappelijke organisaties is de behoefte aan laptops en tablets enorm. De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld in een week tijd al 4000 aanvragen gekregen vanuit deze doelgroepen. Omdat binnen #allemaaldigitaal diverse organisaties en initiatieven hun krachten bundelen, ontstaat er een scherper beeld van hoe groot de behoefte werkelijk is.

“Het gaat om groepen die sowieso al minder goed zichtbaar zijn. Nu iedereen vanwege Corona gedwongen thuis zit, dreigen deze mensen nog verder te isoleren. Dat moeten we echt voorkomen.”

Laurentien van Oranje, die namens de Alliantie Digitaal Samenleven bij het project betrokken is.

Om aan de vraag te kunnen voldoen bundelt #allemaaldigitaal al het beschikbare aanbod aan nieuwe en gebruikte laptops en tablets. In een week tijd zijn er 1500 gebruikte laptops gedoneerd, die door vrijwilligers van Centralpoint, PQR en NEG-ITSolutions professioneel en veilig worden leeggehaald en opgeknapt. Via KPN en VodafoneZiggo worden er zo nodig ook internetverbindingen met wifi aangeboden.

Ook financiële bijdrages welkom

De campagne accepteert daarnaast ook financiële bijdrages, waarmee ze zelf refurbished laptops kan aanschaffen. Zo doneerde BNP Paribas een bedrag waarmee 1000 apparaten kunnen worden ingekocht voor schoolkinderen.

Geert Lippens, CEO BNP Paribas Nederland:

“Vandaag meer dan ooit groeit het belang van digitale technologie in de samenleving explosief. We moeten ervoor zorgen dat de kloof tussen mensen in onze samenleving niet groter wordt. Het lijkt me onacceptabel dat er vandaag kinderen zijn die hun schoolwerk niet kunnen doen simpelweg omdat zij geen laptop of tablet hebben. Daar willen wij met onze bijdrage graag bij helpen”

 

We hopen op meer van dit soort donaties om op korte termijn zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen:

Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital: “Het is waanzinnig hoe veel hulp en positieve reacties we al hebben gekregen, maar om iedereen te helpen moet er nog echt een schepje bovenop.” z “Het is de komende weken alle hens aan dek: of je nu laptops hebt liggen of een financiële donatie kunt doen, alle hulp is welkom.”

 


Deel via:

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity