Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid
Met ingang van 1 juli 2025 neemt Denemarken het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich. Onder het motto “Een sterk Europa in een veranderende wereld” zet het land stevig in op digitale thema’s. Democratische weerbaarheid, technologische innovatie en digitale veiligheid vormen samen met andere thema’s als de groene transitie en economische versterking een centrale focus van het programma, waarbij Denemarken een duidelijk signaal afgeeft: Europa moet zichzelf digitaal versterken om geopolitiek en economisch relevant te blijven.
NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse.
Concurrentiekracht en digitale innovatie
Een van de speerpunten van het Deense voorzitterschap is het versterken van de Europese concurrentiepositie. Denemarken wil de single market verder uitbouwen en een aantrekkelijker klimaat scheppen voor innovatie, onder meer via betere toegang tot risicokapitaal. Door de ontwikkeling van een Europese spaar- en investeringsunie moet het eenvoudiger worden om private investeringen aan te trekken, onder andere in sleuteltechnologieën als kunstmatige intelligentie, cloudinfrastructuur en datatechnologie. De focus ligt hierbij niet alleen op economische groei, maar ook op het versterken van de strategische autonomie van Europa binnen de mondiale digitale economie.
Digitale democratie en bescherming van burgers
Denemarken stelt dat de Europese Unie (EU) dringend werk moet maken van haar democratische veerkracht. Een centraal instrument daarbij is de European Democracy Shield, dat tot doel heeft de weerbaarheid van burgers tegen desinformatie te vergroten. Dat begint bij het bevorderen van digitale geletterdheid onder alle lagen van de bevolking, maar gaat verder. De EU wil een sterk en vrij medialandschap stimuleren en tegelijkertijd technologiebedrijven verantwoordelijk houden voor de inhoud op hun platforms. Deze aanpak richt zich nadrukkelijk op “het tegengaan van misinformatie, het beschermen van jongeren online en het terugdringen van schadelijke digitale praktijken zoals verslavende algoritmes en agressieve dataverzameling”.
Online bescherming van kinderen en jongeren
Een bijzonder punt van aandacht is de bescherming van kinderen en jongeren in de online omgeving. Denemarken wil zich inzetten voor een strikte toepassing van bestaande regels en tegelijkertijd voorbereiden op toekomstige wetgeving. Daarbij ligt de nadruk op “het tegengaan van schadelijke online-inhoud, de mogelijk verslavende impact van technologieën, onethische verdienmodellen en buitensporige dataverzameling en profilering”.
Digitale samenwerking en internationale positie
Ook internationaal wil de EU haar digitale rol verstevigen. Denemarken zal zich inzetten voor “een ambitieuze, goed gecoördineerde Europese benadering in multilaterale onderhandelingen, onder meer over de implementatie van het Global Digital Compact. Dat verdrag moet leiden tot een gedeelde wereldwijde visie op een open, veilig en vrij internet”. Tegelijkertijd werkt het voorzitterschap aan het formuleren van conclusies binnen de Raad over het versterken van de internationale digitale strategie van de EU. Dit moet resulteren in een leidende Europese rol op het gebied van kunstmatige intelligentie, kwantumtechnologie en andere opkomende digitale domeinen. Samenwerking met strategische partners buiten de EU wordt hierbij actief opgezocht, met nadrukkelijke betrokkenheid van de Europese technologiesector.
Cybersecurity en technologische veiligheid
In een tijd van toenemende geopolitieke spanningen zet Denemarken ook sterk in op digitale veiligheid. Het voorzitterschap bereidt zich voor op onderhandelingen over een herziening van de Cybersecurity Act. Daarbij wordt onder meer gekeken naar een versterking van het mandaat van ENISA, het EU-agentschap voor cyberveiligheid, en naar verbeteringen in het certificeringssysteem voor digitale veiligheid. Daarnaast is er aandacht voor “het invoeren van extra beveiligingsverplichtingen met betrekking tot de beveiliging van de toeleveringsketen.” Daarnaast zal het voorzitterschap prioriteit geven aan het coördineren van reacties op cyberincidenten. Hiervoor wordt de Cyber Blueprint worden geïmplementeerd en uitgevoerd. Denemarken wil daarnaast ook de samenwerking tussen civiele en militaire actoren intensiveren, onder meer via de verdere ontwikkeling van het European Cyber Defence Coordination Centre (EUCDCC).
Opleiding en vaardigheden in het digitale tijdperk
Tot slot erkent Denemarken ook het tekort aan vakbekwame arbeidskrachten. Daarom is er ook aandacht voor de toekomst van het onderwijs en de arbeidsmarkt in een digitale economie. Het voorzitterschap zal zich inzetten voor een nieuwe verklaring over Europese samenwerking op het gebied van beroepsonderwijs en –opleiding, als opvolger van de Verklaring van Osnabrück die dit jaar afloopt. De verklaring moet beter aansluiten op nationale belangen en inspelen op actualiteiten. Ook het bredere Europese onderwijsbeleid wordt herzien, met onder andere extra aandacht voor digitale competenties.
Een kans voor de digitale sector
Voor de digitale sector biedt het Deense voorzitterschap belangrijke aanknopingspunten. In een volgend artikel analyseert NLdigital de prioriteiten en wat dit betekent voor de Nederlandse digitale sector.


Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland
