Corona-update na persconferentie 21 april

Gisteravond (21 april) kondigde het Kabinet aan de eerste voorzichtige stappen te willen zetten naar een anderhalvemetersamenleving. Er was positief nieuws voor veel medewerkers in de ICT-branche die werk en de zorg voor kinderen nu moeten combineren, nu de kinderopvang en scholen vanaf 11 mei weer voorzichtig open gaan.

Tegelijkertijd gaf premier Rutte aan dat: “we aan het prille begin van de weg terug staan”. De meeste maatregelen worden tot 20 mei verlengd en de beroepsbevolking is gevraagd om nog zo veel als mogelijk thuis te werken. Al met al werd duidelijk dat het nog lang zal duren voor de samenleving en daarmee ook economie weer terug kunnen keren naar normaal.

Dat betekent dat we ons voor moeten bereiden op een zeer geleidelijk afbouw van de maatregelen op weg naar een “nieuw normaal”. NLdigital denkt hierover graag met jullie mee. Op dit moment werken we samen met andere branches aan de volgende zaken:

1. Openstelling van kantoren

Vooralsnog is het dwingende advies van het Kabinet om zoveel als mogelijk thuis te werken maar wel alvast na te denken hoe kantoren op termijn weer open kunnen. Omdat het niet effectief en bovendien onwenselijk is als bedrijven en sectoren daarbij allemaal een andere aanpak kiezen, werken branches samen met VNO-NCW en MKB-Nederland hard aan een gezamenlijk protocol. Zodra hier meer over bekend is zullen we dit zo snel mogelijk delen zodat jullie hier zelf rekening mee kunnen houden en tijdig eigen maatregelen kunnen treffen.

2. Werken in de buitenruimte of in gebouwen

Onderhoud aan de systemen en netwerken, aanleg van nieuwe infrastructuur bij zowel bedrijven als particulieren: dit alles gaat bij voorkeur gewoon door. Zeker nu de samenleving zo afhankelijk is van de digitale sector. NLdigital heeft overleg gehad met branches als Bouwend Nederland en Techniek Nederland en besloten het door hun opgestelde protocol ‘Samen Veilig doorwerken’ te onderschrijven. Dit protocol is in goed overleg met de Ministeries van BZK en JenV en de veiligheidsregio’s opgesteld en geeft bedrijven en medewerkers praktische handvatten om die werkzaamheden die buitenshuis moeten worden uitgevoerd op een veilige manier te doen. NLdigital werkt het protocol en een set aan veelgestelde vragen uit tot een sectorspecifiek advies en zal deze informatie delen op de website.

3. NOW-regeling

Al snel kwam het kabinet met de NOW-regeling om de zwaarst getroffen bedrijven snel te helpen. Deze regeling is zeer generiek van aard en van tijdelijke duur. Juist omdat de NOW-regeling als doel had zo veel mogelijk bedrijven op een snelle en relatief eenvoudige manier te helpen sluit deze in de praktijk niet altijd goed businessmodellen van de digitale sector. In mei wordt de NOW-regeling geëvalueerd. NLdigital brengt daarbij graag de zorgen van de ICT-sector onder aandacht. Loop je zelf tegen knelpunten aan of heb je vragen of zorgen over deze regeling dan horen we het graag via info@nldigital.nl. Alleen samen met jullie kunnen we proberen de regelingen beter aan te laten sluiten op de specifieke behoeften van de digitale sector.


Deel via:

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity