8 mei 2020

Nieuwe cijfers impact Coronacrisis op digitale sector

ICT-bedrijven verwachten in het derde kwartaal van 2020 de grootste impact van de Coronacrisis. Dat heeft vooral te maken met de economische impact van de Coronamaatregelen op klanten: opdrachten worden geannuleerd of uitgesteld en klanten komen in de financiële problemen. Dit blijkt uit een nieuwe inventarisatie van NLdigital onder haar leden. Het rapport met alle cijfers over de impact van de Coronacrisis is nu beschikbaar.

In het algemeen is duidelijk dat de gevolgen van Corona binnen onze sector sterk verschillen. De ICT-sector is divers, zowel in de soorten producten en diensten als in verdienmodel en de markten waarin bedrijven actief zijn. Dat zien we terug in de resultaten. Het ene bedrijf ziet 85% van de omzet wegvallen, een ander meldt juist een flinke stijging. Het ene bedrijf moet noodgedwongen tijdelijke contracten stopzetten, een ander komt juist mensen tekort om aan de vraag te voldoen.

Het is dus oppassen met gemiddelden. Toch denken we dat de resultaten in het rapport een goede dwarsdoorsnede zijn van wat er speelt in de sector. Juist door de grote diversiteit is het algemene beeld misschien minder negatief dan in sommige andere sectoren. Het lijkt erop dat de bepalende factor is in hoeverre de Coronamaatregelen door gaan werken op de klanten van ICT-bedrijven. Bedrijven verwachten in Q3 de grootste dip, maar zijn voor Q4 al voorzichtig positiever.

Hopelijk draagt de deze week aangekondigde versoepeling van de maatregelen er aan bij om die verwachting uit te laten komen.

Tot slot blijkt dat bedrijven hun weg naar steunmaatregelen van de overheid al goed weten te vinden. Toch schieten de maatregelen voor een deel van de sector tekort. Bedrijven vrezen bovendien dat ze door de relatief late impact van Corona op hun omzet niet in aanmerking zullen komen.

NLdigital blijft zich vanzelfsprekend inzetten om te zorgen dat er alles aan wordt gedaan om de sector door deze moeilijke periode heen te helpen. Heb je naar aanleiding van dit rapport nog vragen, suggesties of aanvullende inzichten? Laat het ons weten via communicatie@nldigital.nl.