Nieuwe cijfers impact Coronacrisis op digitale sector

ICT-bedrijven verwachten in het derde kwartaal van 2020 de grootste impact van de Coronacrisis. Dat heeft vooral te maken met de economische impact van de Coronamaatregelen op klanten: opdrachten worden geannuleerd of uitgesteld en klanten komen in de financiële problemen. Dit blijkt uit een nieuwe inventarisatie van NLdigital onder haar leden. Het rapport met alle cijfers over de impact van de Coronacrisis is nu beschikbaar.

In het algemeen is duidelijk dat de gevolgen van Corona binnen onze sector sterk verschillen. De ICT-sector is divers, zowel in de soorten producten en diensten als in verdienmodel en de markten waarin bedrijven actief zijn. Dat zien we terug in de resultaten. Het ene bedrijf ziet 85% van de omzet wegvallen, een ander meldt juist een flinke stijging. Het ene bedrijf moet noodgedwongen tijdelijke contracten stopzetten, een ander komt juist mensen tekort om aan de vraag te voldoen.

Het is dus oppassen met gemiddelden. Toch denken we dat de resultaten in het rapport een goede dwarsdoorsnede zijn van wat er speelt in de sector. Juist door de grote diversiteit is het algemene beeld misschien minder negatief dan in sommige andere sectoren. Het lijkt erop dat de bepalende factor is in hoeverre de Coronamaatregelen door gaan werken op de klanten van ICT-bedrijven. Bedrijven verwachten in Q3 de grootste dip, maar zijn voor Q4 al voorzichtig positiever.

Hopelijk draagt de deze week aangekondigde versoepeling van de maatregelen er aan bij om die verwachting uit te laten komen.

Tot slot blijkt dat bedrijven hun weg naar steunmaatregelen van de overheid al goed weten te vinden. Toch schieten de maatregelen voor een deel van de sector tekort. Bedrijven vrezen bovendien dat ze door de relatief late impact van Corona op hun omzet niet in aanmerking zullen komen.

NLdigital blijft zich vanzelfsprekend inzetten om te zorgen dat er alles aan wordt gedaan om de sector door deze moeilijke periode heen te helpen. Heb je naar aanleiding van dit rapport nog vragen, suggesties of aanvullende inzichten? Laat het ons weten via communicatie@nldigital.nl.

 


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving