Digitale autonomie in perspectief: introductie op onze explainer-reeks

De vraag hoe we controle houden over onze digitale infrastructuur wordt steeds urgenter. Niet alleen in de politiek, maar ook bij IT-leveranciers, hun klanten en binnen de digitale sector als geheel. Begrippen als digitale autonomie en soevereiniteit vliegen ons om de oren, maar wat betekenen ze nu écht? En wat kun je ermee in de praktijk? 

NLdigital helpt je graag navigeren door deze vraagstukken, begrippen en politieke ontwikkelingen, met een driedelige explainer-reeks, zodat jij als organisatie strategische keuzes kunt maken met vertrouwen.


Over deze explainer-reeks

In drie explainer artikelen krijg je inzicht in de strategische, praktische en politieke aspecten van digitale autonomie: 

Explainer 1 – Van soevereiniteit naar autonomie: wat betekenen deze begrippen eigenlijk voor de digitale sector? 

De vraag hoe we controle houden over onze digitale infrastructuur staat steeds vaker centraal. Niet alleen in de politiek, maar ook in gesprekken met leden, IT-leveranciers en hun klanten. Begrippen als digitale soevereiniteit en autonomie worden daarbij vaak genoemd, maar betekenen niet altijd hetzelfde. NLdigital helpt je deze termen helder te krijgen: wat verstaan we onder digitale autonomie, welke vormen van controle zijn er, en wat betekent dit voor jouw rol als leverancier of afnemer? Met duidelijke definities en context ondersteunen we organisaties bij het maken van strategische keuzes in een snel veranderend digitaal landschap.
Politiek & wetgeving

Explainer 2 – Vragen over digitale autonomie? Doe een risicoanalyse! 

Digitale autonomie roept belangrijke vragen op: waar zitten de risico’s, wie heeft toegang tot data, en hoe afhankelijk ben je van buitenlandse partijen? NLdigital helpt je deze vraagstukken te duiden, van begrippen tot risicoanalyses en politieke ontwikkelingen. Zo kun jij als organisatie goed onderbouwde en strategische keuzes maken – met grip op je digitale toekomst en vertrouwen in je leveranciers en systemen.
Politiek & wetgeving

Explainer 3 – Politieke ontwikkelingen rondom digitale autonomie: hoe staat het ervoor in Nederland en Europa?

Digitale autonomie staat hoog op de politieke agenda. De vraag hoe we controle houden over onze digitale infrastructuur staat steeds vaker centraal. Niet alleen in de politiek, maar ook in gesprekken met leden, IT-leveranciers en hun klanten. NLdigital helpt je graag navigeren door deze vraagstukken, begrippen en politieke ontwikkelingen, zodat jij als organisatie strategische keuzes kunt maken met vertrouwen. Er zijn nieuwe beleidskaders, moties en initiatieven zoals GAIA-X en Mijn Bureau. IT-leveranciers moeten voorbereid zijn op strengere eisen. NLdigital pleit in dit artikel voor een pragmatische en haalbare aanpak.
Politiek & wetgeving

Of je nu werkt met of voor de overheid, of klanten hebt die vragen over digitale autonomie stellen – deze explainer-reeks helpt je grip te krijgen op dit complexe, maar cruciale thema. Wil je op de hoogte blijven van (meer) nieuws van NLdigital? Klik op onderstaande button en meld je aan voor onze nieuwsbrief!


Deel via:

Jelmer Schreuder

Public policy manager
Neem contact op met
Jelmer Schreuder

Gerelateerde artikelen

Voordat je AI inzet: denk na over AI governance

Wil je AI gebruiken binnen je organisatie of doe je dat al? Dan zijn er een aantal zaken waar je…
Politiek & wetgeving

AI Act in zicht, voorkom verrassingen

De AI Act is een Europese verordening die regels stelt aan het ontwikkelen, verkopen en gebruiken van AI-systemen binnen de…
Politiek & wetgeving

Explainer 3 – Politieke ontwikkelingen rondom digitale autonomie: hoe staat het ervoor in Nederland en Europa?

Digitale autonomie staat hoog op de politieke agenda. De vraag hoe we controle houden over onze digitale infrastructuur staat steeds…
Politiek & wetgeving