19 maart 2015

Zorgrobot wint Zorg Innovatie Start-up Award 2015

ZORG

Veelzijdige zorgrobot

Zora is het product van het Belgische bedrijf QBMT. In haar thuisland is de robot al met succes ingezet in uiteenlopende projecten binnen verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en scholen. Als onderbouwing van haar keuze schrijft de jury:
“Met deze innovatie wordt de zorgverlener ontlast, wordt de zorg beter en persoonlijker voor patiënten en draagt het bij om van patiënten weer mensen te maken. En daarbij gaat het enerzijds om afleiding en fun voor mensen die in een dagelijkse sleur leven, maar is het ook een gevalideerde toepassing en daarmee effectief! Een toepassing die niet alleen ontroert, maar mensen letterlijk in beweging krijgt.”

Smartphones, virtual reality en gaming

Mede onder invloed van ICT-innovaties zal de zorgsector de komende jaren sterk veranderen. De Zorg Innovatie Start-up Award is bedoeld om vernieuwende projecten en start-ups in de zorg onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De award werd uitgereikt op de Zorg en ICT beurs in de Jaarbeurs Utrecht.

Een aantal genomineerden voor de award maakt slim gebruik van bestaande technologie om processen in de zorg effectiever of goedkoper te maken. Bijvoorbeeld door de camera van de smartphone in te zetten om hartslag te meten, bewegingsanalyses te maken of wonden te monitoren. Maar ook een opkomende technologie als virtual reality wordt al toegepast, bijvoorbeeld bij het trainen van verpleegkundigen. Tot slot valt op dat gaming ook steeds meer binnen de zorg wordt ingezet, bijvoorbeeld als middel om revalidatie leuker en effectiever te maken.

Meer informatie over de award en tien genomineerden is te vinden op www.innovatiestartupaward.nl.