16 juli 2021

Zorgen om Nederlandse inbreng op Digital Markets Act

POLITIEK, REGELGEVING

In een brief aan de Tweede Kamer hebben we samen met Dutch Startup Association onze zorgen geuit over de aankomende Europese Digital Markets Act. En specifiek het Nederlandse standpunt over die wet. We willen graag met de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken om tafel om de impact van de wet op startups, platforms, mkb-bedrijven en consumenten te bespreken.

In de brief geven we aan dat we de noodzaak en achterliggende principes van de Digital Markets Act steunen. Het huidige voorstel bevat echter een breed pakket aan nieuwe regels. Die zullen bovendien gevolgen hebben voor een grote en diverse groep bedrijven. Daarom is het risico op onbedoelde effecten groot.

Krappe tijdlijn

De Digital Markets Act (DMA) moet in Europa digitale markten beter later functioneren en innovatie bevorderen. Het is belangrijk dat de Tweede Kamer de impact van zo’n verstrekkende wet in de volle breedte kan bespreken. Door de verkiezingen en lange formatie is daar nog onvoldoende gelegenheid voor geweest. We wijzen de Tweede Kamer op de krappe tijdlijn. In september wordt er in Brussel al vergaderd over de DMA, terwijl er nog geen evenwichtig Nederlands standpunt ligt. Daarom willen we direct na het reces om tafel met Kamerleden van de commissie Digitale Zaken.

Zorgen

In de brief gaan we kort in op de onderdelen van de DMA waar we ons zorgen om maken. Zo vrezen we voor een ‘chilling effect’ op Europese startups, rechtsonzekerheid voor platforms en onbedoelde gevolgen voor de veiligheid en keuzevrijheid van consumenten. Met een stevig standpunt over de DMA zou de Nederlandse regering deze zorgen op Europees niveau onder de aandacht kunnen brengen.

Download de brief hier.

 

Heb jij Europese wetgeving in het vizier?

Er is veel belangrijke nieuwe Europese wetgeving in de maak. Naast de Digital Markets Act komt er o.a. de Digital Services Act, de Artificial Intelligence Act en de ePrivacy Verordenining. We gaan natuurlijk uitgebreid aandacht besteden aan deze nieuwe regels. Heb jij Europese wetgeving in het vizier? Zijn er nu al zaken waar je zorgen om maakt?

Laat het ons weten!