ICT-toepassingen die bijdragen aan de energietransitie: Young ICT Professionals gingen de uitdaging aan!
Hoe kunnen ICT-toepassingen eraan bijdragen dat mensen thuis energie besparen? Die vraag stond centraal bij de vijfde YIP-Challenge. Het ministerie van Economische Zaken had het Young ICT Professional netwerk uitgedaagd oplossingen te bedenken die bijdragen aan de energietransitie.
Grote uitdaging
Het thema kon bijna niet actueler. De week voor de Challenge liet president Trump weten uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. De uitdaging om de klimaatdoelstellingen te halen is nu dus nog groter. De slimme inzet van ICT speelt daarbij een belangrijke rol. Duurzaamheid en digitalisering gaan hand in hand. De aanwezige young professionals beseffen dat als geen ander en stortten zich vol enthousiasme op de uitdaging. “Onze generatie heeft de kans een grote bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.” aldus een van de deelnemers.
Dat werd bevestigd door Jeroen van der Tang, manager Duurzaamheid en Milieu bij Nederland ICT. Hij opende de Challenge door de uitdaging concreet te maken. “Voor deze young professionals vindt de energietransitie plaats tussen nu en hun pensioen. Zij moeten het voor een belangrijk deel mogelijk maken.” Deze inleiding werd aangevuld door Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland. Hij schetste de grote uitdagingen voor de energiesector en hoe ICT daarbij kan helpen. Tot slot gaf Thomas Dirkmaat van het ministerie van EZ een mini-college gedragsverandering. De deelnemers konden extra punten verdienen door lessen uit zijn verhaal toe te passen.
Gamification
De Challenge had dit jaar een andere opzet dan voorgaande edities. Om de meest creatieve en innovatieve oplossingen te vinden werd er gebruik gemaakt van gamification. Manon Beurskens van Monty Amsterdam was de hele dag aanwezig om de deelnemers te begeleiden en de methode uit te leggen.
De YIP’ers gingen in vijf groepjes aan de slag om de basiselementen voor hun oplossingen te bedenken. Deze elementen dienden als zaadjes voor de uiteindelijke ideeën, die als boom werden gepresenteerd. Voor de hand liggende elementen, zoals het maken van een app leverden weinig punten op, terwijl out-of-the-box ideeën juist extra werden beloond. Ook waren er bonuspunten te verdienen door elementen van anderen te stelen en samenwerking met partners mee te nemen in het concept.
Dat het thema duurzaamheid leeft onder de YIP’ers, bleek wel uit het enthousiasme waarmee de deelnemers hun uiteindelijke idee presenteerden. De gamification-aanpak werkte duidelijk inspirerend. Sommige deelnemers hadden ook in hun eigen oplossingen weer gamification-elementen toegepast. Zo wilde een groepje gaming en augmented reality gebruiken om kinderen te stimuleren de deur uit te gaan. Niet alleen energiebesparend, maar ook goed voor de gezondheid van kinderen. Een ander groepje bouwde voort op dat idee en kwam met een speeltuin die energie opwekt voor de buurt.
Ook het mini-college over gedragsverandering was goed blijven hangen bij de deelnemers. Zo waren er ideeën om energiebesparing te belonen met een spaarsysteem en om competitie tussen buren te stimuleren door middel van een interactief kunstobject dat laat zien hoe duurzaam jouw huis is.
Twee winnaars
Aan het eind van de dag werden er twee winnaars bekend gemaakt: het groepje dat hun idee het beste kon pitchen en het idee dat uiteindelijk de meeste punten had verzameld. De winnaars werden gekozen door een jury, bestaande uit Janine Verweij (Energie Nederland), Oscar Delnooz (EZ) en Lotte de Bruijn (Nederland ICT).
De winnende groep gaat binnenkort hun idee presenteren bij het ministerie van Economische Zaken.