15 april 2014

YIP bedenkt plan van aanpak Civil Cyberwatch voor Defensie

CYBERSECURITY

Zestig leden van het Young ICT Professionals-netwerk (YIP) van Nederland ICT stonden op vrijdag 28 maart voor een Challenge bij het ministerie van Defensie op de Kromhout Kazerne in Utrecht. De uitdaging was om samen met Defensie en andere beroepsorganisaties met expertise op het gebied van cyber security en militaire planning binnen een dag tot een haalbaar plan van aanpak te komen om een civiele cyberwatch op te zetten.

Die expertise op het gebied van militaire planning was nodig: YIP had aan Defensie gevraagd of tijdens de Challenge gebruik gemaakt kon worden van militaire planningsprocessen, om zo een extra dimensie en leereffect aan de Challenge toe te voegen.

Civil Cyberwatch

In zes groepen van negen personen moesten de Young Professionals een antwoord vinden op de centrale vraag van de Challenge:

“Hoe kan binnen Nederland een civil cyberwatch worden opgezet die in geval van een (grootschalige) cyberaanval op Nederland de geëigende publieke- en private organisaties kan helpen bij het afslaan van de aanval en het herstel daarvan?”

Bij deze vraag werd in de beginfase weinig context gegeven. Een gouden greep, omdat het de YIP-leden zo volledig vrij stond om te bedenken wat de randvoorwaarden moeten zijn voor een civil cyberwatch. Tijdens de eerste presentatieronde kwamen dan ook veel verschillende denkrichtingen naar voren.

Het beste idee wint

Van de zes oorspronkelijke ideeën werden de beste drie door een jury bevorderd naar de volgende ronde. De leden van de afgevallen groepen verdeelden zich over de drie groepen met het beste idee, zodat er drie grote groepen ontstonden die afzonderlijk van elkaar hun ideeën verder uitwerkten tot een strategisch voorstel wat aan het einde van de middag gepresenteerd werd aan een jury onder leiding van Lotte de Bruijn (directeur Nederland ICT), Jan Kuiper (Managing Director Alcatel Lucent Nederland), Marco Verhagen (Luitenant-kolonel van het Wapen van de Verbindingsdienst Stafofficier Cyber ) en Loek Smits (Militaire deel van Hoofd Staf at Joint IV Commando).

Uiteindelijk koos Defensie voor één idee. Het bestuur van YIP zal dit idee verder uitwerken in een rapport, met daarin een aanbeveling voor de civil cyberwatch.

Geslaagde dag

Defensie en YIP kijken terug op een geslaagde dag, waarbij de Young Professionals Defensie van dichtbij hebben kunnen meemaken en hebben kunnen ervaren hoe effectief de planningsmethodiek van de strijdmacht is. “Defensie had alles tot in de puntjes geregeld en we voelden ons bijzonder welkom. We zouden graag nog eens een ander onderwerp tackelen voor Defensie,” aldus YIP-voorzitter Marco van Londen.

yipdefensie
Zestig jonge ICT-professionals hielpen Defensie bij het bedenken van
een plan van aanpak voor een civil cyberwatch