Vijf lessen van het YIP Innovatie Event
Het Innovatie Event werd op 18 juni gehouden in het Amsterdamse B. – het oude hoofdkantoor van IBM dat door slimme ondernemers is omgebouwd tot een laagdrempelige werkplek voor jonge en creatieve ondernemers. Het doel van de dag was dat alle 100 aanwezige young professionals naar huis gingen met een advies dat ze de volgende dag direct in de praktijk konden brengen. En goede adviezen waren er genoeg:
Qwiksense: zoek de juiste partners
Rino Stevens, co-founder van Qwiksense trapte het event af. Qwiksense heeft een slimme manier gevonden om het klimaat binnen kantoorruimtes te monitoren. Op die manier kunnen werkgevers de optimale omgeving voor hun personeel creëren en ook nog eens energie besparen. Rino vertelde hoe Qwiksense zich dankzij de steun van accelerator Rockstart in korte tijd enorm kon ontwikkelen. Slimme samenwerking met partners als Essent zorgde ervoor dat ze hun product in de praktijk konden testen. Dat leverde een concrete case én belangrijke nieuwe inzichten op. Zo blijft Qwiksense zich ontwikkelen.
Owlin: denk goed na over je toegevoegde waarde
Owlin kan door analyse van een enorm aantal online bronnen razendsnel gebeurtenissen en trends herkennen, vaak nog eerder dan grote persbureaus. De grote voordelen hiervan voor beurshandelaren liggen voor de hand, maar co-founder Sjoerd Leemhuis kijkt verder dan dat. Naast snelheid blijken de algoritmes van Owlin ook uit te blinken in nauwkeurigheid. De informatievoorsprong die dat biedt, opent de deur naar allerlei interessante nieuwe toepassingen van de dienst binnen bedrijven.
Crowdsense: kijk over de grenzen
Crowdsense is géén Rockstart-bedrijf, vertelde Richard Stronkman aan het begin van zijn presentatie. Zijn startup is een spin-off van onderzoek van TNO en de TU Delft en onderdeel van de The Hague Security Delta. Crowdsense is bijzonder goed in het filteren van de enorme hoeveelheden informatie op sociale media. Dat levert bij rampen en grote evenementen hele waardevolle informatie op voor politie en andere publieke diensten. Crowdsense is ontwikkeld in samenwerking met overheden in Nederland, maar het platform is natuurlijk ook voor buitenlandse overheden interessant. Daarom wordt er nu actief over de grenzen gekeken naar toepassingen in bijvoorbeeld Brazilië of de VS.
Headcandy: blijf spelen
Geef Jasper Vis van Headcandy een apparaat en hij bedenkt wat je er allemaal mee kunt. Het Utrechtse Headcandy ontwikkelt interactieve media voor opdrachtgevers als NASA en The Voice. Daarbij zoeken ze constant de grenzen op van wat je met technologie kunt doen. Ze bedenken vaak eerst een nieuwe toepassing en ontdekken daarna pas hoe ze dat in een campagne voor een opdrachtgever kunnen gebruiken. Geen wonder dus dat Vis bijzonder enthousiast wordt van nieuwe technologie als de Hololens van Microsoft: het opent de deur naar nog meer innovatieve toepassingen.
Coolblue: kies een business model en voer dat consequent door binnen je bedrijf
“Je wint nog eerder de loterij dan dat je de nieuwe Steve Jobs wordt”. Zo begon Pieter Zwart, oprichter en CEO van Coolblue, zijn inspirerende verhaal. Echt vernieuwende bedrijven als Apple zijn ontzettend zeldzaam. Je kunt je beter richten op een meer realistisch business model, zoals hij met Coolblue deed. Door volop in te zetten op klanttevredenheid – en daarmee loyaliteit – ontwikkelde Coolblue zich in relatief korte tijd tot een van de grootste online retailers in Nederland. Coolblue heeft klanttevredenheid in alle lagen van de organisatie prioriteit gemaakt, van de servicedesk tot in de boardroom. En het werkt, zo blijkt uit de spectaculaire cijfers die Zwart liet zien.
Na de presentaties was er gelegenheid om inzichten te delen en te netwerken tijdens de borrel. Hopelijk zien we een van de aanwezige young professionals volgend jaar terug als spreker op het volgende Innovation Event, dat zou in ieder geval betekenen dat deze editie een groot succes was.
Bekijk onderstaande video voor een impressie van het event: