27 juni 2013

Vertrouwen in ICT hoofdmoot tijdens Members Meet & Greet

Angst

Nog altijd besteden bedrijven te weinig aandacht aan cyber security, zo betoogde Rhett Oudkerk Pool. In zijn hoedanigheid als directeur van Kahuna maakt hij elke dag een grote calamiteit bij een organisatie mee. “Je praat niet meer over de hack van de eeuw, maar over ‘de hack van de eeuw van deze week'”.Het is volgens hem dan ook heel belangrijk dat zowel bedrijven als overheid zich goed bewust worden van het belang van cyber security.

Voor een goede cyber security is eigenlijk een Deltaplan Cyber Security nodig, vindt Oudkerk Pool. Vertrouwen en investeringen in ICT zijn in dat kader essentieel. Momenteel handelt de politiek vaak nog uit angst, wat leidt tot symboolpolitiek. Deze manier van handelen zorgt niet voor een goede aanpak als het gaat om cyber security.

Door bijvoorbeeld samen te werken met ministeries en het Nationaal Cyber Security Centrum streeft Nederland ICT ernaar de bewustwording op het gebied van cyber security in de top van organisaties te vergroten. Dit moet leiden tot een betere beveiliging van vitale infrastructuren en overheid en een betere monitoring van de veiligheid van netwerken en systemen.

Verschuivingen

Na Oudkerk Pool nam Bart Oskam van Eurofiber de aanwezigen mee in de trends in telecom. Oskam vertelde dat hij een tijd van lastige keuzes verwacht in telecomland nu traditionele verdienmodellen achterhaald zijn. Oskam ziet drie bewegingen die een grote impact hebben op de telecomsector, namelijk:

  • Big Data
  • Cloud 2.0
  • Software Defined Networks (SDN)

In het geval van SDN vindt er een ontkoppeling van hardware en besturingssoftware in de telecomnetwerken plaats. Een leveranciersonafhankelijke softwarelaag zorgt ervoor dat de hardware van alle leveranciers kan worden bestuurd. Het netwerkbeheer wordt hierdoor efficiënter, terwijl de netwerken zelf beter te programmeren worden.

Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat software het telecomlandschap is gaan regeren, aldus Oskam. Met andere woorden: “de fusie tussen ICT en telecom is een feit en ICT ligt boven”. Oskam voorziet de komende 1-2 jaar dan ook grote verschuivingen in de telecomsector.

Meer weten?

Voor nadere informatie over de Members Meet & Greet kunt u contact opnemen met Ellen Klomp van Nederland ICT via 0348 – 49 36 36 of e-mail.