27 februari 2017

Update verkiezingsmatrix

POLITIEK

Afgelopen vrijdag lanceerden we een verkiezingsmatrix digitalisering. De matrix laat zien wat politieke partijen in hun programma’s zeggen over digitalisering. Een belangrijk thema, maar helaas ook een thema waar nog maar weinig aandacht voor lijkt te zijn. De afgelopen maanden hebben we daarom op allerlei manieren geprobeerd het onderwerp hoger op de politieke agenda te krijgen.

Gelukkig blijkt digitalisering bij sommige kiezers wél een belangrijk thema te zijn. Althans, dat maak ik op uit de vele reacties die we de afgelopen drie dagen op ons overzicht kregen. De matrix werd dan ook flink gedeeld. Een paar mensen wezen ons op fouten en inconsistenties in de analyse, waarvoor nogmaals dank! Die hebben we inmiddels aangepast.

Daarnaast kregen we veel kritiek op het feit dat we ons hebben beperkt tot elf partijen. Met name de Piratenpartij werd gemist, niet in de laatste plaats door de Piraten zelf. Waarom besteden we alleen aandacht aan de ‘gevestigde orde’, vroegen veel mensen zich af. En waarom niet aan een nieuwe partij die ICT tot speerpunt heeft benoemd? Het antwoord is simpel: juist omdat we vinden dat deze ‘gevestigde orde’ meer aandacht voor ICT moet hebben.

De vraag boven de matrix is bewust niet “Welke politieke partijen zeggen er iets over digitalisering,” maar “Wát zeggen politieke partijen over digitalisering”. De elf partijen in het overzicht vertegenwoordigen pakweg 95% van de stemmen. Op basis van de huidige peilingen maken zij de grootste kans om in de Kamer te komen. En de kans dat onder deze partijen onze toekomstige regeringscoalitie zit, is zo ongeveer 100%. De standpunten van deze partijen zijn de komende vier jaar bepalend voor het beleid rond digitalisering.

Natuurlijk, er doen 28 partijen mee aan de verkiezingen. Maar om het voor onszelf en anderen overzichtelijk te houden, hebben we ons beperkt tot deze elf. Ik snap wel dat dit voor de leden en aanhangers van de Piratenpartij frustrerend is. Geen andere partij heeft ICT zo centraal staan in het programma. De Piratenpartij is ontstaan uit onvrede over hoe bestaande partijen omgaan met een digitaliserende wereld. Het benutten van digitale technologie zit in hun DNA. Onder onze leden zullen ongetwijfeld een hoop Piratenpartij-stemmers zijn. En de expertise van Ancilla van der Leest zou zeker een aanwinst zijn voor de Tweede Kamer.

Dat is allemaal geen reden om ze alsnog aan de matrix toe te voegen. Nogmaals: het is geen ranglijst van de meest digitale partijen. Het is ook geen stemadvies. Het is een overzicht van wat onze huidige volksvertegenwoordigers te zeggen hebben over digitalisering. Doe er je voordeel mee, maar lees vooral de partijprogramma’s zelf. Ook die van de Piratenpartij.

Om het je helemaal makkelijk te maken hebben de Piraten ons plaatje gekaapt en zichzelf beoordeeld op onze zes thema’s. Fair enough. Laten we er dan maar met terugwerkende kracht een CC BY-SA 4.0 licentie aan hangen en hem hier verder delen. Piraten zullen weten wat dat inhoudt, nu de meeste andere partijen nog.