7 maart 2017

Terugblik geslaagde campagne Ondernemerskieskompas

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart, lanceerden BNR Nieuwsradio en MKB-Nederland het Ondernemerskieskompas. Aan de hand van diverse stellingen kunnen ondernemers onderzoeken welke politieke partij het best bij hen aansluit. Nederland ICT heeft als partner van deze campagne digitalisering op de agenda gezet, onder meer in het thema- en het slotdebat.

Uitslagen Ondernemerskieskompas*

Door middel van het invullen van verschillende stellingen op het gebied van belastingen, energie, arbeidsmarkt en digitalisering, kunnen ondernemers onderzoeken welke partijen hun standpunten delen.

In het Ondernemerskieskompas zijn verschillende stellingen met betrekking tot digitalisering opgenomen. Zo wordt de deelnemers gevraagd of ze vinden dat werkgevers verplicht moeten worden om te investeren in cyberbeveiliging: 12% van de deelnemers is het hier (helemaal) mee eens, terwijl 77% het (helemaal) niet eens is met deze stelling. Om cyberdreigingen tegen te gaan, pleit Nederland ICT voor de oprichting van het Digital Trust Centre. Dit centrum fungeert als aanspreekpunt op het gebied van ICT-dreigingen en cybersecurity-incidenten voor het MKB.

Ook de stelling ‘Mensen die hun baan verliezen door technologische ontwikkelingen moeten worden omgeschoold op kosten van hun voormalige werkgever’ laat een duidelijke verdeling zien: ruim 55% is het (helemaal) niet eens met de stelling, terwijl 28% het hier (helemaal) mee eens is. Nederland ICT is voorstander van een systeem van leven lang leren, waarin de leerrechten van een werknemer zijn opgenomen.

Radiodebat digitalisering

In het thematische radiodebat werd dieper ingegaan op het thema digitalisering. IT-ondernemer en BNR columnist Ben van der Burg ging in debat met Lineke Sneller, hoogleraar ICT aan Nyenrode en Teun van der Vorm, CIO bij de ANWB.

De eerste stelling waarover wordt gedebatteerd, is :‘Mensen die hun baan verliezen door technologische ontwikkelingen moeten worden omgeschoold op kosten van hun voormalige werkgever’. Van der Burg en Sneller zien niks in een verplichting; zij zien genoeg kansen voor werknemers om zich te ontwikkelen. Van der Vorm ziet echter wel een rol voor de werkgevers weggelegd met betrekking tot duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Bedrijven moeten worden verplicht om te investeren in cybersecurity, luidt de tweede stelling. De deelnemers zien dat mogelijke boetes vaak al leiden tot het doorvoeren van beveiligingsmaatregelen. Ze vinden een verplichting dus niet gewenst.

De kennis over ICT en digitalisering is in de politiek volgens de deelnemers momenteel te minimaal. Daarom pleiten ze terecht voor een verbinding tussen de verschillende ministeries; dit sluit naadloos aan bij ons voorstel een ministerieel topteam hiervoor samen te stellen.

De ambitie om programmeren vanaf de basisschool een verplicht vak te maken, krijgt bijval van de drie debaters. Wel trekken ze de stelling terecht breder: niet zozeer programmeren, maar computational thinking moet vast onderdeel worden van het curriculum.

Klik op onderstaande afbeelding om dit radiodebat terug te luisteren:

Slotdebat

In het Ondernemerskieskompas slotdebat op vrijdag 3 maart stond de vraag centraal welke uitdagingen het volgende kabinet moet oppakken voor ondernemend Nederland. In Sociëteit De Witte in Den Haag gingen drie ondernemers en drie (aspirant-)Kamerleden hierover met elkaar in debat.

Naast de thema’s arbeidsmarkt, belastingen en energie, werd ingegaan op het thema digitalisering. De deelnemers kregen de stelling voorgelegd dat basisscholieren verplicht programmeerles moeten krijgen, ook al gaat dit ten koste van andere vakken. Alle deelnemers waren het met deze stelling eens. Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland stelde terecht dat deze ontwikkeling invloed heeft op alle sectoren. Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, concludeerde dat het nu tijd is om het ook echt te gaan doen.

Benieuwd naar welke partij het beste aansluit bij jouw standpunten als ondernemer? Je kunt het Ondernemerskieskompas nog steeds invullen.

*De uitslagen van het Ondernemerskieskompas zijn gebaseerd op tussentijdse resultaten.