4 december 2014

Succesvolle Kick Off Greening the Cloud onderzoek

DUURZAAMHEID

Op 19 november vond bij het SEF-lab van de Hogeschool van Amsterdam de Kick Off plaats van het onderzoeksproject Green the Cloud. Hierin werken ruim tien bedrijven, waaronder SIG, SURFnet, Shuberg Philis, VMware en Diesveld samen met drie Amsterdamse kennis-instellingen HvA, UvA en VU en drie brancheorganisaties, waaronder Nederland ICT, om kennis op te doen om de cloud verder te vergroenen.

De diverse cloud service bedrijven, waaronder hosting bedrijven en cloud applicatie ontwikkelaars, brengen concrete cases en onderzoeksvragen in om hun diensten te analyseren en te vergroenen. Het multiserver meetplatform van het Software Energie Footprint (SEF)-Lab bij de HvA biedt een goed uitgeruste practicum locatie voor bedrijven en studenten. Vanuit de drie kennisinstellingen zullen tientallen studenten en onderzoekers worden ingezet op dit project.

Vanuit de concrete cases wordt onder andere een ‘green cloud model’ en een toolkit ontwikkeld voor richtlijnen en ontwerpstrategieën voor een green cloud. Het totale project heeft een looptijd van twee jaar, maar is gefaseerd in concrete deelonderzoeken per semester. Er is nog plek voor twee bedrijven met een specifieke onderzoeksvraag. Zij kunnen via email hun interesse kenbaar maken bij Robert van den Hoed van het CleanTech onderzoeksprogramma van de HvA.

Nederland ICT support het project omdat het voortbouwt op de bemoedigende resultaten van het SEF-lab en van het KennisNetwerkGroeneSoftware #KNGS dat door RVO vanuit de MJA wordt ondersteund. Vanuit haar rol in de stuurgroep zullen de leden van Nederland ICT worden geïnformeerd over de onderzoeksresultaten in de betreffende ledennetwerken, zoals het SAAS/Cloud netwerk, het Software netwerk en het MJA-netwerk.