23 mei 2014

Staatssecretaris Klijnsma positief over maatregelen telecomsector om schulden bij klanten te voorkomen

TELECOM

Staatssecretaris Jetta Klijnsma is positief over de aanpak van de telecomsector om schulden bij klanten te voorkomen. Dat blijkt uit de brief die zij vandaag naar de Kamer stuurde. Hierin blikt ze terug op een gesprek dat zij op 27 maart 2014 had met de Nederlandse mobiele telecomaanbieders en branchevereniging Nederland ICT.

In het gesprek hebben de telecomaanbieders de staatssecretaris inzicht gegeven in de preventiemaatregelen die zij in de afgelopen jaren hebben genomen en de omvang van de betalingsachterstanden in de praktijk. De staatssecretaris schrijft daarover in haar brief aan de Tweede Kamer: “Ik ben ervan overtuigd dat de telecomsector serieus werk maakt van het voorkomen van telecomschulden en daarin haar verantwoordelijkheid neemt.”

Preventiemaatregelen

Om te voorkomen dat klanten een betalingsachterstand oplopen, nemen telecomaanbieders verschillende maatregelen. Telecombedrijven checken voordat zij met een klant een abonnement afsluiten of een klant een betalingsachterstand heeft. Dit gebeurt via de databank Preventel.  Ook hanteren de meeste bedrijven een limiet op het aantal abonnementen dat een jongere kan afsluiten. Hierdoor wordt een stapeling van schulden lastiger. Telecombedrijven bieden de mogelijkheid om via apps het verbruik bij te houden en geven de klant een signaal als hij in de buurt van zijn bundellimiet komt of als ineens zeer veel kosten worden gemaakt door bellen naar 0900-nummers. Daarnaast hebben klanten keuze uit een grote diversiteit in abonnementen en prepaid. Medewerkers in de winkels geven vooraf advies over een zo passend mogelijk abonnement.

Omdat de sector merkt dat consumenten tussen de 18 en 26 jaar gevoelig zijn voor trends en gadgets, hebben telecombedrijven tijdens ‘De week van het Geld’ gast- en voorlichtingslessen verzorgd op scholen om jongeren bewust te maken hoe zij telecomkosten in de hand kunnen houden. Ook in 2015 zal de sector weer aan deze themaweek bijdragen.

Vertrouwen in de telecomsector

Telecomaanbieders zien het voorkomen van betalingsachterstanden bij klanten als een maatschappelijke en bedrijfsverantwoordelijkheid en hebben geen belang bij klanten die hun rekeningen niet kunnen betalen. Nederland ICT is daarom blij dat de sector zijn preventiemaatregelen heeft kunnen toelichten en dat staatssecretaris Klijnsma haar vertrouwen in deze maatregelen heeft uitgesproken richting de Tweede Kamer.