20 juni 2016

Ontwikkelingen in de telecommunicatie-infrastructuur: ‘Staat van de ether’ 2015

TELECOM

Jaarlijks publiceert Agentschap Telecom (AT) een inhoudelijk jaarverslag waarin men de ‘Staat van de Ether’ beschrijft. Ook dit jaar is het weer een mooi overzicht geworden van de zich snel ontwikkelende telecommunicatie-infrastructuur. De publicatie toont opnieuw aan dat de telecominfrastructuur in Nederland van zeer hoog niveau is. Een verdienste van onze leden uit de telecomsector!

Uit de publicatie blijkt dat de mobiele netwerken in Nederland van steeds hogere kwaliteit worden. Operators verhogen de capaciteit van het netwerk door meer basisstations en antenne-opstelpunten te plaatsen. Onze eigen publicatie de ‘Staat van Telecom’ liet eenzelfde trend zien. De uitrol en dekking van 4G netwerken groeit razendsnel dankzij investeringen van de telecomsector. In 2015 investeerde zij gezamenlijk € 4.1 mld. in hun netwerken.

Het rapport staat ook stil bij drukte op het spectrum dat wordt gebruikt voor WiFi en schetst de mogelijkheden voor lokale breedbandnetwerken voor bedrijven. Voor veel bedrijven is een betrouwbaar netwerk essentieel. Door drukte in de WiFi-band kunnen bedrijfskritische processen onder druk komen te staan. Het Agentschap schetst de mogelijkheden om congestie te voorkomen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tweede WiFi-band, de 5 GHz band of door het inrichten van een eigen privaat netwerk. In Midden- en Zuid-Nederland geeft het Agentschap Telecom bij wijze van test vergunningen uit voor ‘private LTE’ netwerken. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Agentschap Telecom.