26 april 2012

‘Regie op ICT’ tijdens het jaarcongres Saas~Cloud Netwerk

Meten en testen van kwaliteit software

Antonius Sommer (TÜViT) gaf uitleg over de wijze waarop dit gerenommeerde Duitse instituut samen met de Nederlandse Software Improvement Group (SIG) een set van evaluaties en standaarden heeft ontwikkeld voor het meten en testen van de kwaliteit van software. Ook legde hij uit hoe het hiermee samenhangende waarderingssysteem werkt.

Rob Kraaijenbrink (manager Change & Innovatie Vopak) praatte iedereen bij over de wijze waarop z’n bedrijf als wereldspeler de ICT inricht en welke eisen daarbij zowel aan leveranciers als de eigen ICT-organisatie worden gesteld. Voor een bedrijf als Vopak, zo stelde hij, is er geen allesomvattend systeem in de markt en ligt co-creatie vaak voor de hand.

Certificering

Prof.dr.ing Rini van Solingen (deeltijd hoogleraar TU Delft en CTO Prowareness) schetste de globale ontwikkelingen op het gebied van software engeneering en de rol van SCRUM in dit proces. Hij hield een pleidooi voor het inschakelen van derden als het gaat om het testen van de eigen softwarekwaliteit en het vaker combineren van innovatie en resultaat door vooral kort cyclisch te werken.

Jan Aleman (mede-oprichter en CEO Servoy) hield het publiek voor dat het inventariseren van de mogelijkheden om tot een behoorlijke certificering te komen voor SaaS- en clouddiensten nog maar net is begonnen. Tot nu toe zijn de resultaten vrij chaotisch. Hij noemde de opkomst van cloud de grootste verandering die de softwarewereld tot nu toe heeft gekend en kondigde initiatieven aan om ISV’s te helpen met de omschakeling van hun productenaanbod naar een cloudomgeving.

Paulo Rosado (oprichter en CEO Outsystems) beschreef de problemen voor CIO’s met de zogenaamde Cloud Sprawl. Om de ‘facebook workforce’ uiteindelijk te kunnen bedienen met een ICT-aanbod dat overeenkomt met dat van hun privésituatie, moeten er fundamentele problemen worden opgelost.

Regie op de cloud

Alfred de Jong (Quint Wellington Redwood) gaf een inkijkje in de resultaten van een nog lopend onderzoek naar de regie op de cloud door afnemers van clouddiensten. Verrassend was de uitkomst dat de inzet van cloud computing door de ondervraagde CIO’s vaak wordt gezien als middel voor de inrichting van ‘het nieuwe werken’, dit naast kostenreductie en focus op kernactiviteiten. De meest afgenomen SaaS- en clouddiensten zijn nog steeds mail, filesharing en SaaS-toepassingen voor HRM, sales en projectmanagement.

Katinka Besenbruch (ministerie van EL&I) presenteerde een overzicht van de wijze waarop de overheid zich voorneemt om het gebruik van SaaS- en clouddiensten te bevorderen. Ook sprak zij over de medewerking van de ICT-industrie die hierbij wordt gevraagd.