Rapportage ICT Markttoets vernieuwing Rijks ICT-dashboard beschikbaar

Op maandag 27 juni 2022 organiseerde NLdigital in opdracht van CIO Rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een ICT Markttoets over het Rijks ICT-dashboard. Tijdens deze ICT Markttoets vroegen we aanbieders/ontwikkelaars van softwareproducten die zich richten op data ontsluiting, BI of CMS-systemen en system integrators op pre-competitieve wijze mee te denken over een aantal verwervingsvragen rondom het nieuwe Rijks ICT-dashboard. De eindrapportage van deze ICT Markttoets is vanaf nu beschikbaar.

Rapport ICT-Markttoets Rijks ICT-dashboardDownloaden

Aanleiding

Het Rijks ICT-dashboard is een website van de Rijksoverheid. Hierop staat informatie over alle grote ICT-projecten (ten minste 5 miljoen euro). CIO Rijk wil dit dashboard vernieuwen omdat de contractperiode met de leverancier afloopt, de huidige grenzen zijn bereikt en het niet meer past bij de nieuwe informatiewensen – en behoeften. Er is op dit moment geen geautomatiseerde datastroom mogelijk. Via een ICT Markttoets heeft CIO Rijk inzichten en feedback opgehaald van bedrijven die dergelijke oplossingen leveren. Deze inzichten zijn voorafgaand aan de aanbesteding opgehaald, zodat CIO Rijk op basis van de tijdens de ICT Markttoets opgedane inzichten het project kan bijsturen en verder specificeren.

Vragen aan de markt

De volgende vragen (voor een uitwerking van de vragen zie de rapportage) zijn aan de marktpartijen voorgelegd tijdens de ICT Markttoets:

Conclusies en aanbevelingen

Een belangrijke conclusie van de toets is dat het technisch goed haalbaar is om het huidige dashboard in een groeimodel te vervangen. Hierbij is het van groot belang om de gebruikers of doelgroepen (burgers en Kamerleden) centraal te stellen. Voor de langere termijn is het (nog) niet volledig duidelijk waar het dashboard naartoe moet groeien, mede omdat het ministerie van BZK dan ook op andere (interne) doelgroepen wil richten. Hiervoor zouden de toekomstige capabilities centraal moeten staan. Daarom zou er volgens de markt gekozen moeten worden voor een ecosysteem waarin verschillende partijen in wisselende samenstelling samenwerken om deze toekomstige capabilities te realiseren. Als het ministerie van BZK een generieke dashboard voorziening voor de hele Rijksoverheid nastreeft, dan is het van belang om de regie te nemen en de verantwoordelijke partijen van deze dashboards bij elkaar te brengen. Als het huidige dashboard voor het einde van dit jaar vervangen moet zijn, is de tijd te kort om het verwervingstraject via een openbare aanbestedingsprocedure te organiseren. Daarom adviseert de markt om gebruik te maken van de bestaande mantelovereenkomsten. Een goede samenwerking tussen het ministerie van BZK en de marktpartij(en) aan wie de opdracht wordt verstrekt is van groot belang voor het welslagen van het traject. Voor de samenwerkingsvorm adviseert de markt om een agile werkmethode uit het model zoals omschreven in de RVICTO VWS+ mantel.

Opvolging adviezen

Door de ICT Markttoets en de rapportage van de toets had BZK praktische handvatten om de uitvraag sterk aan te passen en snel uit te zetten. Er is veel met de input vanuit de markt gedaan. Op advies van de markt is de uitvraag inmiddels uitgezet binnen de RVICTO VWS+ mantel. De vraag vanuit BZK voor standaard open source software op advies van de markt opgeknipt in drie modulaire brokken. Dit omdat geen enkel product alles kan leveren dat BZK voor ogen heeft. Ook is in de uitvraag meegenomen dat de oplossing aan moet sluiten op het Standaard Platform van Logius, wat in de private cloud van ODC-Noord draait. Hiermee wordt standaardisering binnen de Rijksoverheid zoveel mogelijk geborgd.

Reactie opdrachtgever

“De open uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën over de vervanging van het Rijks ICT-dashboard is zeer waardevol. Dit heeft een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de traditionele marktverkenningen, waarbij marktpartijen een formulier moeten invullen.” Lees hier de hele rapportage.


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving