7 september 2017

Nominaties ICT Milieu Award 2017 bekend

DUURZAAMHEID

Schuberg Philis, 3Daboutme en IBM, Vandebron en Tennet zijn genomineerd voor de ICT Milieu Award 2017. De jury scoorde deze drie inzendingen het hoogst op de positieve impact op het milieu. De winnaar wordt op 14 september bekend gemaakt tijdens de Avond van de Digitale Economie.

De ICT Milieu Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een ICT-project met een significante positieve impact op het milieu, door slimme innovatieve oplossingen voor energiebesparing of de terugwinning van grondstoffen.

De genomineerden:

Schuberg Philis en Aqua Innovation Network: Datacenters koelen zonder chemicaliën en met 90% minder water. Datacenters gebruiken niet alleen stroom, maar vaak ook water om draaiende servers af te koelen. Schuberg Philis heeft hiervoor een techniek geïmplementeerd die aanzienlijk minder schoon water gebruikt en geen chemicaliën nodig heeft. Het is voor het eerst dat deze techniek in een Nederlands datacenter is toegepast. De jury looft de toepassing van een bewezen technologie in een nieuw gebied: het koelen van datacenters. Dit levert aantoonbaar flinke besparingen en milieuwinst op. Als vervolg op eerdere grote besparingen van energie, loopt Schuberg Philis hiermee voorop in het duurzamer maken van datacenters op gebied van water.

Virtual Fit: 3Daboutme, maatadvies voor schoenen op basis van 3d-scan. Nederlanders kopen steeds meer producten online. Veel van die producten gaan echter weer retour afzender, bijvoorbeeld omdat de maat of pasvorm niet goed is. Van verkochte schoenen wordt bijvoorbeeld tot wel 40% procent weer teruggestuurd. De Virtual Fit app biedt consumenten de mogelijkheid om een 3D-scan van hun voet te maken. Met die scan kunnen ze in webshops controleren of schoenen een voor hen geschikte pasvorm hebben. Dat scheelt onnodige retourzendingen en vermindert het aantal afgeschreven schoenen. De jury ziet de app als een concreet voorbeeld van de rol die ICT speelt in een duurzame digitale economie. Door slim informatie te verzamelen en te delen kunnen we producten en diensten steeds beter personaliseren, met minder verspilling tot gevolg. Virtual Fit is een mooi voorproefje van deze toekomst.

IBM, Tennet, Vandebron en Sonnen eServices: Crowd balancing the grid with blockchain. Stroom uit duurzame bronnen is niet altijd in gelijke mate beschikbaar. De uitdaging van de duurzame energievoorziening is het slimmer afstemmen van de vraag op het variabele aanbod van elektriciteit. IBM, Tennet en Vandebron hebben hiervoor een slimme, decentrale oplossing bedacht die gebruik maakt van blockchaintechnologie. De oplossing maakt het mogelijk dat een grote groep consumenten stroom tijdelijk opslaat in accu’s thuis of in hun elektrische auto. Zo hoeft er geen duurzame energie verloren te gaan als het aanbod te groot is en kan de duurzame stroom gebruikt worden wanneer het nodig is, waardoor er minder fossiele energie wordt gebruikt. De jury is erg te spreken over de samenwerking tussen verschillende partijen om de flexibiliteit op het energienetwerk te vergroten met innovatieve ICT-oplossingen. Ze zien bovendien de potentie voor opschaling van de oplossing en andere slimme toepassingen die de energietransitie mogelijk gaan maken.