16 augustus 2018

Nominaties Digital Impact Award 2018 bekend

Fizyr, Moyee Coffee en Pacmed zijn genomineerd voor de Digital Impact Award 2018. Wie van deze drie nominaties de award in ontvangst mag nemen, wordt op 13 september bekend gemaakt tijdens de Avond van de Digitale Economie. De award wordt jaarlijks uitgereikt door Nederland ICT en ECP | Platform voor de informatiesamenleving aan een ICT-project of product met impact op de samenleving en de digitale economie.

De genomineerden

Fizyr: Vision software for orderpicking and parcel handling

Autonome robots gaan ons leven in de toekomst veranderen. Volgens Fizyr is dat een goede zaak: saai, repetitief, vies of gevaarlijk werk moet door robots worden gedaan. En die robots moeten leren omgaan met allerlei soorten handelingen en objecten. Om dat te realiseren heeft Fizyr software ontwikkeld waardoor een robot in staat is om zelf objecten te herkennen. De jury vindt het lovenswaardig hoe Fizyr de bestaande robottechnieken heeft doorontwikkelend met hun vision techniek, en aantoont dat robots de mens kunnen ondersteunen en ontlasten. De software die zorgt voor het zelflerend vermogen heeft een groot internationaal potentieel en impact op de economie. De jury noemt Fizyr een organisatie waar we als Nederland trots op mogen zijn.

Moyee Coffee: Token

Wist je dat momenteel slechts 15% van de waarde van koffie achterblijft in de producerende landen, terwijl deze landen het geld juist hard nodig hebben? Moyee Coffee wilde hier verandering in brengen: door de keten transparant te maken, kan waarde eerlijker worden verdeeld. Blockchain speelt hierin de cruciale rol en de jury is erg te spreken over de brede toepassing daarvan. Moyee Coffee maakt het namelijk niet alleen mogelijk om via blockchain iedere stap in de keten op de voet te volgen, maar laat ook transacties via dit systeem verlopen. Dit gebruik van blockchain is uniek, en de jury hoopt dat andere bedrijven hierdoor geïnspireerd raken om het naar de eigen bedrijfsvoering door te vertalen. Moyee Coffee laat zien dat je met ICT een brede maatschappelijke impact kunt hebben en op kunt komen voor mensen die zichzelf niet zo goed kunnen beschermen.

Pacmed: Machine learning op de intensive care

Pacmed werkt aan de ontwikkeling van machine learning algoritmes ter ondersteuning van de keuze voor ontslag van de intensive care naar de verpleegafdeling. Door te leren van onverwachte heropnames uit het verleden is, samen met het VU medisch centrum, een model ontwikkeld dat voor alle patiënten een kans op heropname geeft op het moment van (mogelijk) ontslag. Hiermee minimaliseert de mortaliteit en heropname op de intensive care. Deze toepassing laat zien dat met ICT een grote maatschappelijke impact bereikt kan worden. De jury hoopt dat andere zorgpartijen geïnspireerd raken door de mogelijkheden van technologie om beslissingsprocessen te optimaliseren.