NLdigital wil duidelijkheid van minister over 5G frequentieveiling

We vragen de minister van Economische Zaken en Klimaat om duidelijkheid over de beschikbaarheid van de 3,5GHz-band. Deze frequenties zijn essentieel voor een volledige uitrol van 5G in Nederland. De minister wil de 3,5 GHz-band, na ernstige vertraging, in het najaar van 2023 veilen. In een reactie op de voorgenomen veiling laten we weten dat er nog steeds onzekerheid is over de beschikbaarheid van deze frequentieruimte. Dat zorgt ervoor dat bedrijven zich niet goed kunnen voorbereiden op de veiling.

Een snelle en goede uitrol van 5G is niet alleen van belang voor onze sector, maar voor de digitale ambities van heel Nederland.” zegt Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital. “Helaas loopt Nederland nu internationaal al achter. Het is belangrijk dat de aankomende veiling zorgvuldig gebeurt en voldoende zekerheid biedt voor deelnemende partijen. We kunnen het ons niet veroorloven nog meer vertraging op te lopen.”

Drie losse eindjes die zorgen voor onzekerheid:

Verhuizing satellietbedrijf Inmarsat

Tot nu toe wordt een belangrijk deel van de 3,5GHz-band gebruikt door satellietbedrijf Inmarsat. Er ligt een advies om activiteiten van dit bedrijf te verhuizen naar Griekenland, zodat de benodigde ruimte in Nederland vrijkomt. De vergunningen hiervoor zijn echter nog niet verleend. Dat betekent dat er reële kans is dat Inmarsat ook na de veiling nog langer moet beschikken over delen van de 3,5Ghz en dat de 5G-providers moeten wachten tot ze de gehele band in gebruik kunnen nemen.

Lokale vergunninghouders

Verder zijn er nog enkele lokale partijen met vergunningen voor bijvoorbeeld bedrijfsnetwerken en cameranetwerken die lopen tot 1 september 2026. Deze vergunninghouders zitten deels op frequenties die vanaf december 2023, na de veiling, bestemd zijn voor landelijke mobiele netwerken. De minister geeft aan dat migratie van deze gebruikers naar andere banden een uitdaging wordt. Dat betekent dat providers na de veiling tegen beperkingen aan kunnen lopen om de gewonnen frequenties in gebruik te nemen. Zij kunnen lokaal gebruiksbeperkingen en storing ondervinden in de buurt van deze lokale netwerken.

Schuif in frequentieruimte

Tot slot is er een mogelijkheid dat er na 2030 sprake is van een zogenaamde spectrum-herallocatie. Deze schuif in frequentieruimte betekent voor telecomoperators mogelijk een kostbare en complexe operatie. Er moet straks geboden worden op gebruiksrechten tot 2040, terwijl er dus mogelijk tijdens die looptijd weer geschoven gaat worden in frequentieruimte. Bedrijven weten dan niet precies waarop ze bieden. De minister van Economische Zaken en Klimaat moet deze onzekerheden nog voor de veiling wegnemen. Ze moet zich inspannen om de vergunning voor de verhuizing van Inmarsat op tijd rond te krijgen, en zittende lokale vergunninghouders maximaal faciliteren om over te stappen op andere banden. Ten slotte moet de overheid de garantie bieden dat de geveilde frequentievergunningen voor de volledige periode vaststaan.


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving