6 juli 2016

Nieuwe WEF-index bevestigt: stilstand is achteruitgang

TELECOM

Nederland zakt twee plaatsen in de jaarlijkse Networked Readiness Index van het World Economic Forum (WEF). De index meet de capaciteit van landen wereldwijd om ICT te benutten voor economische groei. De daling is volgens het WEF vooral te wijten aan het feit dat Nederland stabiel blijft, terwijl andere landen vooruitgang tonen. Hoog tijd dus voor beleidsmakers om wakker te worden en de kansen van ICT voor de economie hoger op de agenda te zetten.

De Networked Readiness Index is opgebouwd uit een groot aantal indicatoren die zijn verdeeld over een tiental pilaren en vijf sub-indexen. De overall score van Nederland blijft stabiel (5.8 op een schaal van 1-7), maar waar die score de afgelopen drie jaar goed was voor een vierde plek, zakken we dit jaar buiten de top 5. Noorwegen en de Verenigde Staten schieten Nederland voorbij, de top 3 blijft met Singapore, Finland en Zweden hetzelfde. Volgens het WEF komt de daling met name door een relatieve stilstand in vergelijking met andere landen:

“Other drops at the indicator level can largely be attributed to the fact that, although conditions are stable or even improving slightly in absolute terms, other countries are moving ahead faster.”

In de meeste onderdelen van de index doet Nederland mee met de top 10. Twee onderdelen springen er in negatieve zin uit: betaalbaarheid en overheidsgebruik van ICT.

De lage score op betaalbaarheid komt door de relatief hoge tarieven voor mobiel- en breedband internet in Nederland. Wat de index niet meeneemt is dat daar een infrastructuur van wereldklasse tegenover staat. Nederlandse bedrijven investeren bovengemiddeld veel in de kwaliteit van de infrastructuur. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de nummer 1 positie op de dekking van het mobiele netwerk. Een goede ICT-infrastructuur draagt bovendien sterk bij aan een gunstig internationaal vestigingsklimaat en de ontwikkeling van verdere, innovatieve ICT-toepassingen. De WEF benoemt dit laatste punt ook in een apart hoofdstuk over het belang van internationale datastromen. Nederland wordt samen met Singapore genoemd als een land dat zich op dit gebied wereldwijd goed weet te positioneren:

“While Singapore has enhanced its presence as a global leader in digital transfer by emerging as a major hub for finance and services, the Netherlands has done so by serving as a major port for traded goods as well as a hub for European data traffic.”

Het belang van een uitstekende infrastructuur en een internationale positie als digitale mainport wordt inmiddels breed erkend. De urgentie zit hem in het benutten van deze uitgangspositie voor nieuwe toepassingen die leiden tot economische groei.

Meer zorgen baart de lage score op het gebied van overheidsgebruik van ICT. Met name op  de indicator ‘het belang van ICT in de visie van de overheid’ scoort Nederland erg laag (plek 31). Dit punt is door Nederland ICT herhaaldelijk benoemd als remmende factor in de ontwikkeling van de digitale economie en daarom ook inzet van ons manifest voor de komende kabinetsperiode. Ook op het gebied van de promotie van ICT door de overheid doet Nederland het met een negentiende plaats niet goed. Misschien dat de wet van de remmende voorsprong hier van toepassing is. Het is in ieder geval opnieuw een signaal richting overheid dat er actie nodig is om te kunnen profiteren van de kansen van de digitale economie.Network Readiness Index NL 2016