5 september 2012

Netwerken, grijze muizen en de Spelen bij CIO Café Infrastructuur

INFRASTRUCTUUR

In de Haagse Lobby – de nieuwe locatie van het CIO Café – kwamen maandag 3 september ruim 125 mensen afkomstig uit overheid en bedrijfsleven bij elkaar voor het CIO Café Infrastructuur. In een open en informele sfeer werd er driftig gediscussieerd over netwerken, de Olympische Spelen en ‘grijze muizen’.

Now, Wow, How

Harry van Dorenmalen (voorzitter ICT~Office) opende het CIO Café. Zonder omwegen kwam hij tot de kern van z’n verhaal: ‘now’, ‘wow’ en ‘how’. Oftewel: wat speelt er nu en waar staan we (now), van welke dingen worden we blij en wat gaan we met elkaar realiseren (wow) en wat hebben we nodig om dat te bereiken (how)?

Hillenaar noemde in dit verband het recentelijk afgesloten mantelcontract voor strategische advisering. In een enerverende meeting werden in totaal 22 voorstellen gepresenteerd die bij elkaar bijna de complete I-strategie afdekken. Otewel, samenwerken op basis van ‘now’, ‘wow’ en ‘how’.
Het principe van ‘now, wow, how’ werd naadloos overgenomen door medegastheer Maarten Hillenaar. “Met de verkiezingen voor de deur is het zaak om goed te bepalen waar we nu staan. Het doortrekken van de uitgezette lijnen uit het vorige kabinet hoort daarbij. Met de lancering van de I-strategie vorig jaar november zijn we aan het bouwen aan een rijksbrede infrastructuur en daar gaan we mee door. Het is aanpakken en stappen maken en dat we dit moeten doen met minder middelen helpt hierbij. Voor ieder regeerakkoord is een solide infrastructuur onontbeerlijk”, aldus de CIO Rijk.

Olympisch netwerken

Hendrik Blokhuis (CTO Cisco) nam het gezelschap vervolgens mee naar de wereld van netwerken, collaboratie en het belang van cultuurverandering. Het gaat volgens hem  allang niet meer om de hardware an sich. Het steeds groter wordende belang van intelligente netwerken werd duidelijk bij de afgelopen Olympische Spelen in Londen. Tijdens de mannenfinale 100 meter sprint werden er 2360 tweets verstuurd… per seconde! Om nog maar te zwijgen over alle video’s die men toen wereldwijd aan het delen was. Dit waren overduidelijk de meest ‘connected’ Olympische Spelen ooit.

Als in een Olympische estafette pakte Perry van der Weyden (directeur Shared Service Center ICT Den Haag) het stokje over van Blokhuis. Van der Weyden gaf de aanwezigen een overzicht van de nieuwe shared-servicearchitectuur ICT en behandelde tevens de Roadmap richting 2015. Hierbij werd hij geassisteerd door zijn lead architect Robert Bennis.

(Geen) grijze muizen!

Na de presentaties werden de deelnemers aan de hand van twee stellingen aan het werk gezet, dit onder deskundige begeleiding van ‘grijze muizen’ die door Van der Weyden waren gekozen. De discussie ging over de vraag: hoe ondersteun je vanuit de markt het veranderproces op ICT-gebied binnen de Rijksoverheid? En hoe gaan we slim samenwerken met elkaar? En als laatste stelling: hoe gaat de Rijksoverheid op de juiste manier om met de uitbreiding van het ICT-concept ‘shared services’.

De terugkoppeling vanuit de groepen varieerde van ‘beleid kun je nooit genoeg uitdragen en als je gaat werken met een roadmap, zet er dan een sterke regisseur op’ tot ‘als we de plannen gezamenlijk hebben neergezet, werken wij (de markt) graag samen aan het maken van keuzes en de realisatie ervan’. De overheidscollega’s werden hierbij aangemoedigd om de verantwoordelijkheden die er voor het bedrijfsleven liggen te durven overdragen.