29 augustus 2016

Nederland ICT steunt NL Next Level

Nederland ICT en VNO-NCW slaan de handen ineen om de ontwikkeling van de digitale economie bij het volgende kabinet onder de aandacht te brengen. Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, overhandigde vandaag het verkiezingsmanifest Groei door Digitalisering aan VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, als symbolisch startschot van de gezamenlijke missie.

De digitale transformatie raakt iedereen. Met ICT als drijvende kracht liggen er kansen voor alle sectoren: logistiek, zorg, onderwijs, landbouw. Daar hoort een kabinetsvisie bij die losse ministeries overstijgt. Alleen zo kunnen we de kansen van digitalisering optimaal benutten.

Eind juni presenteerde Nederland ICT een manifest voor de digitale economie, waarin we het volgende kabinet oproepen een visie op de digitale economie te ontwikkelen. Kort daarvoor lanceerden VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland een campagne om het nieuwe kabinet te inspireren Nederland naar de economische wereldtop te brengen: NL Next Level. Een belangrijke pijler van die campagne is het verzilveren van de kansen van de digitale transformatie. “De ambities van beide initiatieven sluiten naadloos op elkaar aan”, zegt Lotte de Bruijn, “Het is dan ook logisch dat Nederland ICT als lid van VNO-NCW de digitale component van NL Next Level actief steunt.”

Hans de Boer brak bij de overhandiging van het manifest een lans voor meer aandacht voor digitale vaardigheden in het onderwijs: “Lessen in ICT en bijvoorbeeld kennis van programmeren moeten een vast onderdeel van het basis- en voortgezet onderwijs worden. In deze tijden van robotisering en digitalisering is dit essentieel om later mee te kunnen komen. Willen we concurrerend blijven en mensen perspectief blijven bieden dan moet je kennis van ICT hebben ongeacht wat je later worden wil.”

Lotte de Bruijn: “De digitale transformatie raakt iedereen. Met ICT als drijvende kracht liggen er kansen voor alle sectoren: logistiek, zorg, onderwijs, landbouw. Daar hoort een kabinetsvisie bij die losse ministeries overstijgt. Alleen zo kunnen we de kansen van digitalisering optimaal benutten.”

Het NL Next Level programma bestaat uit meerdere grote investeringsprogramma’s waarvan er diverse uitkomen de komende maanden. Eind september komt bijvoorbeeld “De digitale kwantumsprong” die ingaat op de kansen die de digitalisering biedt. Met ons eigen manifest als uitgangspunt zal Nederland ICT meedenken en bijdragen om de diverse plannen en ambities te realiseren.