4 december 2013

Nederland ICT blij met pleidooi Kamerfracties voor herintroductie elektronisch stemmen

POLITIEK

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie pleiten voor het opnieuw invoeren van elektronisch stemmen, nadat handmatig tellen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn zeer onnauwkeurig bleek. Dat meldt de NOS. Nederland ICT is blij dat de Tweede Kamerfracties inzien dat het elektronisch stemmen zo snel mogelijk terug moet komen.

Handmatig tellen onnauwkeurig

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn bleken er grote verschillen te zitten tussen de eerste en de tweede telling. Zo bleek één kandidaat bij de tweede telling 49 stemmen minder te hebben dan aanvankelijk was genoteerd. De fouten zouden onder tijdsdruk gemaakt zijn.

Elektronisch stemmen op een veilige manier

Nederland ICT bepleit de herinvoering van elektronisch stemmen al langer, omdat het sneller en nauwkeuriger is  dan handmatig stemmen. Met het rode potlood  geeft de overheid te weinig vertrouwen aan het ICT-bedrijfsleven, stelt Peter van Schelven, interim-directeur van Nederland ICT: “Onze belastingaangifte doen we ook al jaren elektronisch. Als ICT-bedrijven de kans krijgen, dan weet ik zeker dat er een goede, veilige manier van elektronisch stemmen ontwikkeld wordt. Sinds 2006 zijn er enorme sprongen gemaakt op het gebied van beveiliging.”

Onderzoek naar herinvoering bijna afgerond

VVD-Kamerlid Joost Taveerne diende in 2012 een initiatiefvoorstel in voor herinvoering van het elektronisch stemmen. In opdracht van de Kamer doet de commisie-Van Beek hier momenteel onderzoek naar. De onderzoeksresultaten worden nog dit jaar verwacht. Eerder gaf minister Plasterk van Binnenlandse  Zaken ook al aan dat hij de herintroductie van elektronisch stemmen weer op de agenda wilde zetten.