11 december 2014

Nederland heeft wereldprimeur met noodvoorziening voor langdurige storing mobiel telefoonverkeer

TELECOM

Minister Kamp aanwezig bij startsein regional roaming

KPN, T-Mobile en Vodafone helpen elkaar als vanwege een ernstige storing het mobiele netwerk van een van de drie in een deel van Nederland uitvalt. De drie operators hebben vandaag het startsein gegeven voor regional roaming in aanwezigheid van minister Kamp van Economische Zaken. Dankzij regional roaming kunnen klanten in het geval van een langdurige storing bij hun netwerkoperator tijdelijk bellen en sms’en via het netwerk van een van de twee andere operators. Dat is mogelijk in het gebied waar een storing optreedt die naar verwachting langer duurt dan drie dagen en meer dan 500.000 klanten treft. Nederland is het eerste land ter wereld waar een dergelijke noodvoorziening op deze manier beschikbaar is.

Mobiele communicatie is van steeds groter belang voor de economie en maatschappij. Daarom heeft de minister van Economische Zaken de sector verzocht om verder te onderzoeken hoe operators bij grote storingen het bel- en sms-verkeer van elkaar over kunnen nemen. Het verzoek volgde op een ingrijpende storing in april 2012, waarbij de operators de mogelijkheden hiertoe al onderzochten. In de afgelopen periode hebben KPN, T-Mobile en Vodafone daarvoor de noodzakelijke technische en juridische voorzieningen getroffen. De afspraken zijn vastgelegd in een draaiboek dat in werking treedt op verzoek van een operator die wordt getroffen door een langdurige storing.

Minister Kamp: “Nederland heeft een van de meest betrouwbare infrastructuren voor mobiele telefonie, met volop keuzevrijheid voor consumenten en zakelijke klanten. Als er onverwachts een grote storing optreedt dan rekenen mensen er op dat zij toch bereikbaar blijven voor hun familie, vrienden of relaties. Complimenten aan de drie operators voor het feit dat ze dat voor hun miljoenen klanten nu mogelijk maken. Ook voor de Nederlandse economie is het van groot belang dat mensen en bedrijven bereikbaar blijven.”

Namens de sector benadrukt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT, het unieke karakter van de samenwerking. “Nederland is het eerste land ter wereld waar mobiele operators afgesproken hebben elkaar op zo’n proactieve manier en op zo’n schaal te helpen. Het belang van de klanten staat daarbij voorop. Met regional roaming is de kwaliteit en continuïteit van de mobiele infrastructuur naar een nog hoger plan gebracht. Het is echt een noodvoorziening, waarvan we eigenlijk hopen dat we hem nooit nodig zullen hebben. Gelukkig kunnen operators zelf de meeste storingen opvangen met voorzieningen in het eigen netwerk”, aldus De Bruijn.

Regional roaming is een technische ingrijpende maatregel en wordt alleen ingezet bij storingen die naar verwachting langer duren dan drie dagen en die meer dan 500.000 klanten treffen. Als de noodvoorziening op verzoek van een operator in werking treedt, kunnen klanten op hun telefoon handmatig het netwerk van een andere operator selecteren. Als de storing is opgelost of als zij weer buiten het getroffen gebied zijn, schakelen ze handmatig terug op het netwerk van hun eigen operator. Ze worden daarover door hun eigen operator geïnformeerd. Regional roaming is in eerste instantie beschikbaar voor klanten met een abonnement bij KPN (inclusief Hi en Simyo), T-Mobile (inclusief Ben) en Vodafone (inclusief hollandsnieuwe). Dataverkeer kan vanwege de beschikbare capaciteit niet via het netwerk van een andere operator worden geleid.  


Bekijk hier de animatie over de werking van regional roaming