13 januari 2014

Nationaal Forum SEPA-migratie mikt op SEPA-overgang per 1 februari 2014

Het Nationaal Forum SEPA-migratie blijft streven naar een overgang op de SEPA-standaarden per 1 februari 2014. Dit terwijl de Europese Commissie heeft voorgesteld om deze deadline te handhaven, maar tegelijkertijd een overgangsperiode van zes maanden in te stellen waarbinnen betalingen volgens de oude nationale standaarden nog geaccepteerd mogen worden. Dat liet De Nederlandsche Bank eind vorige week weten.

SEPA-migratie in Nederland al vergevorderd

Het is nog onduidelijk of het voorstel tot het invoeren van een overgangsperiode wordt overgenomen door het Europese Parlement en de Raad van Ministers. Het NFS stelt dat Nederland in tegenstelling tot sommige andere landen al goeddeels over is op SEPA. Naar schatting werden in december zo’n 80 procent van alle overschrijvingen en 50 procent van incasso’s volgens SEPA-standaarden uitgevoerd. Het NFS wil de overgang dan ook voor 1 februari 2014 afronden. Ook de Europese Centrale Bank roept marktpartijen op om zich te richten op deze datum.

Nederland ICT en SEPA

Nederland ICT maakt deel uit van het NationaleTask Force SEPA-migratie en biedt haar leden op verschillende manieren ondersteuning bij de overgang naar SEPA.